Masz dość kolejnych zwykłych obiadów? Wypróbuj kurczaka po baskijsku, jest diabelsko pyszny

Masz dość kolejnych zwykłych obiadów Wypróbuj kurczaka po baskijsku, rozpala zmysły - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli masz już dość schabowego na obiad – polecamy spróbować kurczaka po baskijsku. Ta wspaniała potrawa rozbudzi twoje kubki smakowe. Oprócz kurczaka danie skrywa w sobie paprykę, pomidory i zioła. Składniki te wspaniale wzbogacają aromat oraz smak dania. Kurczak po baskijsku zasmakuje całej twojej rodzinie!

Kurczak po baskijsku to udka kurczaka zanurzone w pysznym pomidorowym sosie z ziołami. To jednogarnkowe danie stanowi doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Poza tym potrawa nie tylko odznacza się wspaniałymi walorami smakowymi, ale również wygląda wyjątkowo apetycznie. Kurczaka po baskijsku serwujemy w towarzystwie ryżu.

Soczysty kurczak w aromatycznym sosie

kurczak po baskijsku

Kurczak w sosie – Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli masz ochotę na potrawę z kurczakiem w roli głównej, to koniecznie wykonaj kurczaka po baskijsku. Potrawa jest wyjątkowo soczysta i delikatna. Aby wzbogacić smak pomidorowego sosu, dodaj do niego niewielką ilość wytrawnego białego wina. Poniżej podajemy przepis na to fantastyczne danie.

Kurczak po baskijsku

Kurczak w sosie – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 0,5 kg udek kurczaka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów / kilka świeżych pomidorów
  • czerwona papryka
  • 10 oliwek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • sól i pieprz
  • 2 gałązki tymianku, jedna rozmarynu, pęczek pietruszki – drobno posiekane
  • ewentualnie ostra papryka

Sposób przygotowania:

Kurczaka smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż się delikatnie zrumieni. Jeśli chcesz, możesz go wcześniej posypać takimi przyprawami jak ostra, czy wędzona papryka. W ten sposób wzbogacisz jego aromat i nadasz mu pikanterii.

Następnie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Paprykę umyj i pokrój w paski. Następnie wrzuć ją wraz z cebulą na patelnię i smaż je przez kilka minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i całość smaż jeszcze przez minutę. Następnie wrzuć uprzednio podsmażonego kurczaka, dodaj koncentrat i pomidory.

W kolejnym kroku wlej bulion i dopraw danie solą oraz pieprzem. Całość duś jeszcze przez jakiś czas, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania posyp potrawę świeżymi ziołami i dodaj oliwki.

Kurczak po baskijsku wspaniale smakuje w towarzystwie ryżu lub chrupiącego pieczywa.

Jeśli masz ochotę na kurczaka w nieco innej odsłonie – zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować przepysznego kurczaka z pieczarkowym sosem krok po kroku. 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×