PrzepisKotlety pożarnicze Ewy Wachowicz robią furorę. Nie potrzebujesz ani schabu, ani kurczaka

Kotlety pożarnicze Ewy Wachowicz robią furorę. Nie potrzebujesz ani schabu, ani kurczaka

Kotlety pożarnicze Ewy Wachowicz - Pyszności; źródło: Adobe
Kotlety pożarnicze Ewy Wachowicz - Pyszności; źródło: Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk
27.04.2023 17:15

Ewa Wachowicz to prawdziwa mistrzyni dobrej kuchni. Od 15 lat w programie "Ewa gotuje" dzieli się z widzami swoimi pomysłami na pyszne dania. Niektóre z nich są wymyślne, inne inspirowane kuchniami z różnych stron świata, ale wśród propozycji kulinarnej gwiazdy Polsatu są także dania nawiązujące do polskiej klasyki. Niekiedy tak jak, ten przepis, w nieco odmienionej formie.

Gospodyni "Ewa gotuje" w jednym z odcinków programu zaprezentowała przepis na kotlety pożarnicze. Niewprawionym kucharzom-amatorom nazwa może sugerować kotlety pożarskie. Jednak te przygotowuje się z siekanego mięsa drobiowego lub drobiowo-cielęcego. A sposób przygotowania kotletów pożarniczych jest zupełnie inny i dużo prostszy. Do ich zrobienia potrzebne jest mięso z indyka. Niebagatelną rolę w tym daniu pełnią też wysmakowane dodatki. Sprawdźcie sami. To fajny pomysł na rodzinny obiad.

Kotlety pożarnicze Ewy Wachowicz - Pyszności; źródło: Adobe
Kotlety pożarnicze Ewy Wachowicz - Pyszności; źródło: Adobe

Kotlety pożarnicze Ewy Wachowicz - przepis

Składniki:

  • filet z piersi indyka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 400 g groszku mrożonego
  • 1 koper włoski (fenkuł)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • sól
  • mała dynia Hokkaido
  • 1 łyżka śmietanki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania dyni. Pokrój ją na ósemki i usuń pestki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na ok. 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  2. Teraz czas na groszek z fenkułem. Koper włoski obierz, pokrój piórka i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, wymieszaj i smaż przez chwilę. Wsyp groszek, podlej całość winem, posól i duś do miękkości.
  3. Upieczoną dynię podziel na mniejsze kawałki (usuwając skórkę). Przełóż je do garnka. Wlej śmietankę i sok z cytryny. Przypraw solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Zmiksuj na gładkie purée.
  4. Pierś indyczą pokrój, rozcinając tak, by powstały jak największe kawałki (tzw. motylek). Mięso przykryj folią i rozbij tłuczkiem. Przypraw solą i pieprzem. Kotlety panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż na mocno rozgrzanym oleju. Podawaj z groszkiem i dyniowym purée.

Sprawdź również przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także