Kotlety pożarskie z mielonego kurczaka. Prosty i szybki obiad z czasów PRL

Kotlety pożarskie- Pyszności

Kotlety pożarskie- Pyszności

Proste i szybkie kotlety pożarskie z mielonej piersi kurczaka to sprawdzony przepis na pożywny obiad. Od lat gości w naszym domu, zajada się cała rodzina.

Kotlety z kurczaka

Tradycyjne kotlety z kurczaka lub cielęciny formowane były w kształt udka z włożoną kością. Obecnie przypominają one tradycyjne mielone z wieprzowiny. Przepis jest niesamowicie prosty: wystarczy połączyć składniki, panierować i smażyć. Są nieco lżejsze i delikatniejsze w smaku niż klasyczne kotlety mielone z wieprzowiny, dzięki czemu polubi je cała Twoja rodzina. Są chrupiące na zewnątrz i apetycznie soczyste w środku. Świetnie komponują się z prostymi dodatkami, takimi jak gotowe ziemniaki i proste buraczki z cebulką. Ten kultowy przepis znały nasze babcie i mamy, a dziś odtworzymy go w naszej kuchni. Będzie prosto, szybko i bardzo smacznie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Zobacz również: zaskakujący omlet z kapustą, serem i frankfurterkami

Kotlety pożarskie

Składniki:

  • 400 g mielonej piersi z kurczaka
  • jajko
  • sól/pieprz
  • 1/4 szkl. bułki tartej
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Panierka

  • 3/4 mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. bułki tartej

Sposób przygotowania

Oddziel żółtko od białka. Białko ubij na sztywną pianę. W drugiej misce umieść mieloną pierś z kurczaka. Dopraw mięso solą oraz pieprzem, dodaj żółtko i bułkę tartą. Dokładnie połącz składniki.

Kotlety pożarskie- Pyszności

Kotlety pożarskie- Pyszności

Następnie do mięsnej masy dodaj ubitą pianę z białka i wymieszaj przy pomocy łyżki. W mokrych dłoniach uformuj kotlet, spłaszczając je na koniec. Obtocz po kolei w mące pszennej, rozkłóconych jajkach oraz tartej bułce.

Kotlety pożarskie- Pyszności

Kotlety pożarskie- Pyszności

Przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym maśle klarowanym i oleju aż apetycznie się zarumienią z każdej strony.

Kotlety pożarskie- Pyszności

Kotlety pożarskie- Pyszności

Usmażone, chrupiące i pyszne kotlety serwuj z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na absolutną klasykę: ugotowane ziemniaki z koperkiem i prostą surówkę z białej kapusty. Ten obiad błyskawicznie znika z talerzy.
Smacznego!

Kotlety pożarskie- Pyszności

Kotlety pożarskie- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×