Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Poznaj sekret Karola Okrasy

Kotlety schabowe Karola Okrasy; źródło: Canva
Planujesz kotlety schabowe na niedzielny, rodzinny obiad? Tym razem zrób je nieco inaczej. Popularny kucharz podzielił się swoim przepisem na idealne kotlety. Są delikatne i przyjemnie chrupkie. Warto się skusić na kotlety schabowe Karola Okrasy.

Karol Okrasa to jeden z najbardziej znanych rodzimych kucharzy. Mistrz kuchni znany z programu „Okrasa łamie przepisy” lubi podkręcać i modyfikować znane nam wszystkim potrawy. Tym razem wziął na warsztat klasyk, czyli kotlety schabowe. Przygotowując je, dwukrotnie je panieruje i smaży (według starej kucharskiej szkoły) na smalcu. Marząc ci się idealne kotlety, skorzystaj z przepisu na kotlety schabowe Karola Okrasy.


Czytaj też: Francuski sposób na ziemniaki. Nie będziesz chciał jeść już nic innego

Kotlety schabowe, fot. Adobe Stock


Kotlety schabowe Karola Okrasy – przepis
Składniki:
- 1/2 kg schabu wieprzowego
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 2 jajka
- 200 g bułki tartej
- 100 g smalcu
- sól
- pieprz


Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój ostrym nożem na cienkie plastry. Rozbij na kotlety o grubości około 1 cm. Oprósz je solą oraz pieprzem i odstaw na bok.
- Mąkę wsyp do głębokiego talerza. Do osobnego naczynia wybij jaja i roztrzep je. Trzecie naczynie wypełnij bułka tartą
- Mięso dokładnie pokryj mąką. Dwukrotnie obtocz je w jajku i bułce. Na patelni roztop smalec, w takiej ilości, aby kotlety były delikatnie zanurzone w tłuszczu.
- Smaż schabowe na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowego koloru panierki. Zdejmuj je z patelni i serwuj z ulubionymi dodatkami. Idealne będą podane np. z pieczonymi ziemniakami i duszoną na maśle młodą kapustą.


A może zrobisz pieczeń wołową z ajvarem? Wypróbuj nasz przepis.