Wirtualna Polska

Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Poznaj sekret Karola Okrasy

Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Poznaj sekret Karola Okrasy

Kotlety schabowe Karola Okrasy; źródło: Canva

Planujesz kotlety schabowe na niedzielny, rodzinny obiad? Tym razem zrób je nieco inaczej. Popularny kucharz podzielił się swoim przepisem na idealne kotlety. Są delikatne i przyjemnie chrupkie. Warto się skusić na kotlety schabowe Karola Okrasy.

Wirtualna Polska

Karol Okrasa to jeden z najbardziej znanych rodzimych kucharzy. Mistrz kuchni znany z programu „Okrasa łamie przepisy” lubi podkręcać i modyfikować znane nam wszystkim potrawy. Tym razem wziął na warsztat klasyk, czyli kotlety schabowe. Przygotowując je, dwukrotnie je panieruje i smaży (według starej kucharskiej szkoły) na smalcu. Marząc ci się idealne kotlety, skorzystaj z przepisu na kotlety schabowe Karola Okrasy.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czytaj też: Francuski sposób na ziemniaki. Nie będziesz chciał jeść już nic innego

Kotlety schabowe, fot. Adobe Stock

Kotlety schabowe, fot. Adobe Stock

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Kotlety schabowe Karola Okrasy – przepis

Składniki:

  • 1/2 kg schabu wieprzowego
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • 100 g smalcu
  • sól
  • pieprz
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój ostrym nożem na cienkie plastry. Rozbij na kotlety o grubości około 1 cm. Oprósz je solą oraz pieprzem i odstaw na bok.
  2. Mąkę wsyp do głębokiego talerza. Do osobnego naczynia wybij jaja i roztrzep je. Trzecie naczynie wypełnij bułka tartą
  3. Mięso dokładnie pokryj mąką. Dwukrotnie obtocz je w jajku i bułce. Na patelni roztop smalec, w takiej ilości, aby kotlety były delikatnie zanurzone w tłuszczu.
  4. Smaż schabowe na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowego koloru panierki. Zdejmuj je z patelni i serwuj z ulubionymi dodatkami. Idealne będą podane np. z pieczonymi ziemniakami i duszoną na maśle młodą kapustą.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

A może zrobisz pieczeń wołową z ajvarem? Wypróbuj nasz przepis.


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×