Schabowe po lubelsku zrobisz bez bułki tartej. Zamiast niej sięgnij po inny produkt, który masz w lodówce

Kotlety schabowe po lubelsku bez bułki tartej - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli kochasz kotlety schabowe, to koniecznie powinieneś spróbować schabowego po lubelsku. Potrawa ta różni się od tej tradycyjnej tylko jednym, małym szczegółem. Okazuje się, że w przypadku dania z Lublina, kotletów nie panierujemy w bułce tartej. Poza tym do ich przygotowania używamy wyjątkowo dużej ilości jajek. Dzięki temu schabowe odznaczają się wyjątkowo delikatną i kruchą panierką. 

Kotlety schabowe po lubelsku wspaniale smakują w towarzystwie kaszy i zasmażanej kapusty. Potrawa świetnie sprawdzi się na obiad. Jeśli masz ochotę ją wykonać – poniżej podajemy przepis na to wyjątkowe regionalne danie.

Soczyste i delikatne kotlety

schabowe

Schabowe – Pysznosci; Foto: Canva

Idealne kotlety schabowe powinny odznaczać się soczystym mięsem i delikatną panierką. Taka właśnie jest potrawa po lubelsku. Przed smażeniem, mięso rozbijamy tak, aby plastry nie wyszły zbyt cienkie. Następnie panierujemy je w mące i jajku. Na końcu zapiekamy kotlety z jajkiem w piekarniku.

Aby nieco podkręcić smak mięsa, warto obtoczyć je w mące gryczanej. Nada ona daniu orzechowej nuty. Kotlety schabowe z Lublina wyróżniają się wyjątkowo kruchą, złotą i delikatną panierką. 

Kotlety schabowe po lubelsku

Jajko – Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
  • mąka gryczana
  • 8 jajek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku pokrój mięso na 4 plastry. Następnie wyłóż je na deskę i przykryj folią do żywności. Kotlety rozbijaj za pomocą tłuczka. Każdy plaster mięsa natrzyj dokładnie solą oraz pieprzem. Następnie odłóż je do lodówki na około godzinę.

Do oddzielnego naczynia wybij cztery jajka, a następnie dodaj sól i dokładnie wszystko wymieszaj. Plastry mięsa panieruj w mące gryczanej i jajku. Na końcu smaż kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Schabowe powinny odznaczać się piękną złotą panierką.

W kolejnym kroku ułóż kotlety schabowe w dużym naczyniu żaroodpornym. Na każdą porcję nakładaj jedno surowe jajko. Całość piecz przez 5 – 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×