PrzepisZapomniane kotlety schabowe po staropolsku. Lepszej marynaty nie robi nawet Gessler

Zapomniane kotlety schabowe po staropolsku. Lepszej marynaty nie robi nawet Gessler

Zapomniane kotlety schabowe po staropolsku. Lepszej marynaty nie robi nawet Gessler
Paulina
15.07.2022 14:23, aktualizacja: 18.10.2023 17:19

Kotlety schabowe to kultowe danie obiadowe. Nic więc dziwnego, że bardzo często gości na naszym stole. Dzisiaj podamy przepis na kotlety schabowe po staropolsku. Jeśli jesteś fanem schabowych, to powinieneś koniecznie wykonać tę recepturę!

Schabowy to pyszne danie, które najczęściej spożywamy z ziemniaczkami. Prawie każdy z nas ma w domu sprawdzony przepis na kotlety. Dzięki temu mamy pewność, że potrawa zawsze nam dobrze wyjdzie. Jednak czasami warto eksperymentować i próbować nowych przepisów. W ten sposób odkrywamy nowe, ulubione przepisy, które zostają z nami na lata. Tak może być w przypadku tego przepisu. Oto lista składników. 

Kotlet schabowy - Pyszności
Kotlet schabowy - Pyszności

Składniki na kotlety schabowe po staropolsku:

             
  • około 0,6 kg- 0,7 kg schabu bez kości
  • szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • mąka pszenna i tarta bułka do obtaczania
  • 1/4 kostki smalcu
Kotlet schabowy w majonezie - Pyszności
Kotlet schabowy w majonezie - Pyszności

Sposób przygotowania kotletów:

Marynatę do kotletów schabowych przygotujemy w dużej i głębokiej misce, do której na początek wlewamy jedną szklankę maślanki. Taka ilość wystarcza nam przygotowanie około 5- 7 kotletów schabowych. Dodajemy cebulę, którą wcześniej kroimy w piórka.Siekamy czosnek i wsypujemy do maślanki. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, natomiast nie dodajemy soli.

Panierka na schabowe po staropolsku jest tak samo robiona, jak panierka do schabowego tradycyjnego. Składa się z trzech osobnych składników: z mąki pszennej, rozbitego jajka, w którym rozpuszczamy sól, oraz z tartej bułki. Przestrzegamy kolejności obtaczania kotletów kolejnymi składnikami panierki. Często przygotowanie kotletów to produkcja masowa dla całej rodziny. Chcemy to zrobić szybko i próbujemy różnych sposobów. Panierujemy kotlety i odkładamy je, a potem smażymy. To jeden z najbardziej powszechnych błędów. Schabowe należy obtoczyć w podanych składnikach przed usmażeniem i od rozpocząć smażenie.

Na początek wyjmujemy kotleta z marynaty, obtaczamy obustronnie w mące pszennej, następnie w jajku i bułce tartej. Kotlety smażymy obustronnie do zezłocenia panierki. Czas smażenia to około pięciu minut na każdą stronę kotleta. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepsze kotlety schabowe krok po kroku. Jeden składnik odmieni całe danie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także