Kotlety schabowe pod pierzynką z korniszonów. O doskonałym smaku decyduje jeden składnik

Kotlety schabowe pod pierzynką - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Przepiski

Co powiesz na odrobinę innowacyjności i szczyptę kreatywności dodane do tradycyjnego posiłku? Kotlety schabowe pod pierzynką z korniszonów to strzał w kulinarną dziesiątkę, pełen smaku, aromatu i fantazji. Sprawdź przepis i odkryj ciekawy dodatek, który został tam zastosowany.

Kotlety schabowe są takim daniem, które, nawet jeśli jest nie wiadomo jak bardzo urozmaicone, to zawsze zahacza o swoją tradycję. Rozbite mięso, przyprawy, jajko, panierka i smażenie na złoty kolor – to się musi zgadzać. Cała reszta to już, jak to mówią, hulaj dusza. Byle tylko połączenia smakowe się zgadzały.

A tak zdecydowanie jest w przypadku tego przepisu na kotlety schabowe pod pierzynką. Dodatek korniszonów i… sera to doskonały pomysł. Zresztą nie nie musisz wierzyć nam na słowo: spójrz na ten banalny i jednocześnie genialny przepis, a sama się przekonasz.

Kotlety schabowe pod pierzynką – Pyszności; foto: Pexels

Kotlety schabowe pod pierzynką

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • 2 jajka
  • 4 ogórki korniszony
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • mąka
  • płatki owsiane
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab bez kości pokrój w 1,5-centymetrowe plastry. Następnie przykryj je warstwą folii spożywczej i rozbij tłuczkiem. To dobry patent na ,,rozbryzgujące się” mięso. Pamiętaj o zasadach ubijania: zacznij od środka kotleta i stopniowo przechodź na boki.

Kotlety oprósz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Delikatnie uklep przyprawy.

Jajka rozbij i rozbełtaj. Na oddzielny talerzyk wysyp mąkę, a na jeszcze kolejny –  pokruszone płatki owsiane. To doskonała alternatywa dla bułki tartej. Panieruj kotlety kolejno w mące, jajku i płatkach.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Jeśli mimo urozmaiconego przepisu chcesz zachować większą część tradycji, użyj do tego smalcu. Kiedy tłuszcz będzie gorący, usmaż schabowe z obu stron na złoty kolor.

Kotlety schabowe pod pierzynką – Pyszności; foto: Pexels

Korniszony zetrzyj na średnich oczkach tarki. Tak samo zrób z żółtym serem. Teraz zmieszaj te składniki i dodaj do nich majonez. Całość wymieszaj.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułóż usmażone kotlety. Teraz wyłóż na nie farsz, tak, by przykrywał większą część powierzchni.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz kotlety około 15 minut.

Jeśli szukasz innych kulinarnych inspiracji, zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Na przykład na ten filmik z przepisem na pyszne spaghetti.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×