NewsyFantastyczne kotlety z PRL-u, pamięta o nich jedynie garstka. Zrobisz je bez schabu

Fantastyczne kotlety z PRL‑u, pamięta o nich jedynie garstka. Zrobisz je bez schabu

Fantastyczne kotlety z PRL-u, pamięta o nich jedynie garstka. Zrobisz je bez schabu
Agnieszka
11.09.2022 12:18

Gdy słyszymy słowo kotlet, od razu wyobrażamy sobie schabowego, czy mielonego. Jeszcze niedawno ich miejsce zajmowały inne dania, takie jak bryzol, czy schabowe z mortadeli. Czy pamiętacie te popularne kotlety z PRL-u?

Potrawy w PRL - u

Kotlet schabowy, czy mielony to znane potrawy, które często jemy na obiad. Prawie każdy z nas wie jak je zrobić. Jednak za czasów PRL - u nie były one znane. Mięso było wtedy produktem luksusowym. W związku z tym, na stołach często gościły kotlety ziemniaczane, czy z mortadeli. Dzisiaj mało kto już przygotowuje te kultowe dania.

Bryzol

Bryzol - Pyszności; Foto: Canva.com
Bryzol - Pyszności; Foto: Canva.com

Bryzol to wyjątkowy kotlet z czasów PRL-u. Składał się on z mięsa wołowego bądź wieprzowego. W związku z tym często królował on w dobrych restauracjach. Zazwyczaj podawano go w towarzystwie smażonej cebulki i pieczarek.

Jak go zrobić?

Ażeby przygotować tę potrawę, wystarczy wymieszać posiekane mięso z jajkiem i przyprawami. Kotlety formujemy w cienkie plastry i smażymy na rozgrzanej patelni. Prawidłowo przygotowany bryzol jest chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku.

Kotlet z mortadeli

Kotlety z mortadeli stanowiły wyjątkowo tanie i proste w wykonaniu danie. W związku z tym często podawane były na obiad dla całej rodziny. Potrawę zazwyczaj serwowano z jajkiem sadzonym.

Jak je zrobić?

Do wykonania tej potrawy potrzebujesz mortadeli, bułki tartej i jajka. Mortadelę pokrój na plastry. Następnie obtocz ją w jajku i bułce tartej. Kotlety smaż z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Jeśli chcesz wzbogacić smak swojej potrawy, dodaj do niej ser żółty bądź chrzan!

Kotlety jajeczno - ziemniaczane

Kotlet jajeczny - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlet jajeczny - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajko oraz ziemniaki okazują się świetnym zamiennikiem mięsa. W związku z tym łatwo można z nich przygotować smaczne danie. Kotlety jajeczno - ziemniaczane to kolejny hit PRL- u. Świetnie smakują w towarzystwie sosu grzybowego, bądź domowej surówki.

Jak je zrobić?

Rozgnieć ze sobą ugotowane ziemniaki oraz jajka. Następnie dodaj do masy śmietanę, surowe jajko oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj ze sobą. Następnie formuj z masy okrągłe kotleciki i smaż je na rozgrzanej patelni.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować najlepszy kotlet schabowy krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także