PrzepisKrążki cebulowe z boczkiem i sosem barbecue - prosta przekąska z piekarnika

Krążki cebulowe z boczkiem i sosem barbecue - prosta przekąska z piekarnika

Krążki cebulowe z boczkiem i sosem barbecue - prosta przekąska z piekarnika
Ewa
04.07.2022 16:04, aktualizacja: 13.10.2023 11:55

Krążki cebulowe to sprawdzona przekąska w stylu fast food, którą kochają miliony ludzi na całym świecie. Chociaż w Polsce nie jest aż tak popularna, to każdy, kto raz jej spróbuje- przepada bez reszty. Krążki cebulowe świetnie sprawdzają się w roli przystawki do piwa, wspólnego seansu filmowego lub dodatku do grillowania ze znajomymi. Dziś przygotowaliśmy je w nieco odmienionej, udoskonalonej wersji. Oto krążki cebulowe z boczkiem!

Przygotowanie takich krążków zajmuje więcej czasu niż ich tradycyjnej wersji. Warto jednak poświęcić kilka minut więcej, aby stworzyć cebulowe krążki zawijane w boczek. Zamiast smażenia w głębokim oleju- wkładamy nasze krążki do piekarnika. W ten sposób nie dokładamy dodatkowej porcji tłuszczu do naszej przekąski. Całość podajemy z ulubionym sosem, u nas jest to sos czosnkowy. Zjadamy na ciepło i zachwycamy się tym, jak prosta i pyszna jest to potrawa.

Przepis krok po kroku na krążki cebulowe znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Składniki:

1 cebula

6 łyżeczek sosu BBQ

12 plastrów boczku

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżka ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na krążki cebulowe z boczkiem

Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej na plasterki. Nie rób tego zbyt cienko- plastry powinny być grube, jak na klasyczne krążki cebulowe. Rozdziel plastry na pojedyncze krążki.

Obraz

Każdy z krążków posmaruj sosem BBQ. Najlepiej zrobić to silikonowym pędzelkiem. Plastry wędzonego boczku owiń wokół cebulowych krążków tak, aby zakryły ich całą powierzchnię. Owinięte krążki przypraw suszonym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Nie musisz dodawać soli- jest jej sporo w wędzonym boczku.

Obraz

Tak przygotowane krążki nadziej na długie patyczki do szaszłyków. Ułóż na kratce do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piecz przez 15-20 minut, aż boczek stanie się chrupiący.

Obraz

Krążki cebulowe z bekonem

Po tym czasie nasze krążki cebulowe z bekonem są już gotowe. Podaj je na ciepło z ulubionym sosem. My postawiliśmy na prosty sos czosnkowy: jogurt, majonez, czosnek, sól, pieprz.

Obraz

Całość możesz udekorować dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także