PrzepisKremowa zupa w pół godziny. Może zastąpić dwudaniowy obiad

Kremowa zupa w pół godziny. Może zastąpić dwudaniowy obiad

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta
15.04.2023 20:32

Przepyszna kremowa zupa z pulpecikami to fantastyczny pomysł na obiad. Jest treściwa i sycąca, więc z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Na dodatek przygotowanie jej nie zajmie ci więcej niż 30 minut. Przepis jest banalnie prosty!

Szukasz pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny? Mamy dla ciebie przepis na fantastyczną zupę pomidorową z pulpecikami i tortellini. Poczujesz się jak na urlopie we Włoszech. Zupa jest bardzo aromatyczna i kremowa, a z przepisem poradzi sobie każdy. Zupę przygotowuje się na bazie pomidorów z puszki, dzięki temu jest naprawdę ekspresowa. Przepisem podzieliła się z nami pani Beata, która prowadzi bloga Kulinarna chwila. Nie czekaj i wypróbuj przepis już dziś, a nie pożałujesz.

Kremowa zupa z pulpecikami i tortellini

Składniki na kulki mięsne:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól

Składniki na zupę:

  • 250 g tortellini z mozzarellą
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżce tymianku, bazylii i oregano
  • olej do smażenia
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 100 g parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Zupa z pulpecikami to świetny pomysł na jednogarnkowy obiad. Jak ją przygotować? Zacznij od ugotowania tortellini zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
  2. Następnie zajmij się przygotowaniem mięsnych kuleczek. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrób dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie zwilż dłonie woda i formuj z mięsa niewielkie kuleczki.
  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej i obsmaż pulpeciki na złocisto-brązowy kolor. Następnie przełóż je na talerz. Obierz cebulę, posiekaj ją. Zeszklij na tłuszczu, na którym smażyły się pulpety.
  4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dorzuć pomidory z puszki, koncentrat i suszone zioła (oregano, bazylię, tymianek). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej bulion i gotuj przez ok. 10 minut.
  5. Zupę serwuj z pulpecikami, tortellini i tartym parmezanem. Smacznego!

Zobacz przepis na brazylijskie hot dogi z naszego kanału na YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także