Sposób w jaki kroiłeś tort przez całe swoje życie jest zły! Ten genialny trik Cię o tym uświadomi!

Mam dobre i złe wieści. Złą wiadomością jest to, że prawdopodobnie całe życie tniesz ciasto w niewłaściwy sposób. Dobrą wiadomością jest to, że znam właściwy sposób i zaraz Cię z nim zapoznam.

Dzięki niemu Twoje ciasto nie popsuje humoru, zanim zdążysz się nim cieszyć!


Tak, matematyk Alex Bellos znalazł na to lepszy sposób i udostępnił go w Internecie, jako akt swojej wielkoduszności!
Ciasto krojone w niewłaściwy sposób. Wygląda znajomo?


Ciasto krojone we właściwy sposób.
Tak, od środka!
Gdy środkowego fragmentu nie ma, dociśnij powstałe połówki do siebie. To pomaga utrzymać wnętrze świeże przez długi czas, tak jakby było pieczone w dniu krojenia.


Możesz użyć gumki aby docisnąć wszystkie elementy do siebie.
Powtarzaj czynności do chwili kiedy ciasto się skończy!


Chociaż można podziękować Bellos’owi za sposób na to, aby nasze ciasto było świeże, to w rzeczywistości pomysł ten pochodzi z zapisów Sir’a Francisa Galtona, angielskiego podróżnika i antropologa znanego z badań dotyczących eugeniki i ludzkiej inteligencji.
Komentarze