in

3 sprawdzone i szybkie sposoby na cebulę. Krój jak szef kuchni

Nie wiem jak Ty, ale ja jeszcze do niedawna nie cierpiałam kroić cebuli. I robiłam wszystko, aby jak najszybciej mieć to za sobą.

Nic więc dziwnego, że efekty nie zawsze były zadawalające. Ale wszystko zmieniło się, kiedy poznałam triki na szybkie krojenie cebuli. Ty również musisz je poznać.

#1 W kostkę

3 sprawdzone i szybkie sposoby na cebulę. Krój jak szef kuchni

  • Pozbądź się łodygi.
  • Umieść warzywo na desce do krojenia, korzeniem do góry.
  • Podziel cebulę na pół i obierz ją z łupin.
  • Połóż ją płaską częścią do deski i korzeniem od zewnętrznej strony.
  • Ponacinaj cebulę, dzieląc ją na trzy warstwy.
  • Odwróć cebulę tak, aby korzeń znajdował się naprzeciwko Ciebie. I ponownie ponacinaj warzywo.
  • Ponownie odwróć warzywo do wcześniejszego układu i zacznij ciąć.
  • Gotowe!

#2 W piórka

3 sprawdzone i szybkie sposoby na cebulę. Krój jak szef kuchni

  • Odetnij ogonek.
  • Ułóż cebulę na blacie korzeniem do góry.
  • Przetnij warzywo na pół i obierz z niepotrzebnych warstw.
  • Połóż połówkę płasko na desce, tak aby korzeń znajdował się po zewnętrznej części deski do krojenia.
  • Zacznij pracować nożem, od prawej do lewej strony.
  • Rozdziel krążki na mniejsze części.
  • I to wszystko!

#3 W krążki

3 sprawdzone i szybkie sposoby na cebulę. Krój jak szef kuchni

  • Ponownie odetnij ogonek
  • I w tym przypadku możesz wybrać dwie techniki.
  • Po pierwsze, umieść cebulę korzeniem do góry i po prostu zacznij nacinać warzywo.
  • Po drugie, możesz ułożyć cebulę na desce tak, aby korzeń znalazł się po zewnętrznej stronie i zacznij nacinać od odkrojonej strony.
  • Z wydzielonych kawałków wydziel pojedyncze krążki.

Genialnymi trikami nie zapomnij podzielić się ze swoimi bliskimi.