in

Krótki przepis na to, jak zrobić faworki

Z lat dziecięcych wiele osób pamięta babcie, które na Tłusty Czwartek przygotowywały nie tylko pyszne pączki z różą, ale również i faworki. To właśnie te przekąski – choć niekoniecznie zdrowe – były uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Dziś robi się ich coraz mniej, ale nie znaczy to, że sztuka jest zupełnie zapomniana. Sprawdźmy, jak zrobić faworki w domu dla rodziny oraz przyjaciół.

Do robienia faworków na pewno trzeba się odpowiednio przygotować, ale większość składników jest obecna w każdym polskim domu. Według ekspertów w tej sztuce bardzo istotny jest jednak przepis na samo ciasto, a także jego późniejsze wykonanie i smażenie – to one decydują o tym, czy zrobione faworki faktycznie będą smaczne. Zobaczmy więc, jak – wspierając się pomysłami i sposobami naszych babć – zrobić dobre faworki samodzielnie, bez żadnej pomocy.

Jak zrobić tradycyjne faworki – przepis

Faworki znane również jako chrust w tradycyjny sposób robione są z bardzo prostego w przygotowaniu ciasta. Jaki jest przepis na idealne faworki?
– 450 g mąki pszennej
– ¾ szklanki śmietany 18%
– 5 żółtek
– szczypta soli
– łyżka spirytusu

A teraz po kolei – dlaczego spirytus? Przede wszystkim po to, aby faworki podczas smażenia nie chłonęły wiele tłuszczu – dzięki temu będą jak chrust, czyli suche i kruche. Ciasto przygotowuje się bardzo prosto: wystarczy przesiać mąkę i dodać do niego składniki. Wyrabia się je aż do osiągnięcia gładkiej, jednolitej masy; następnie należy je zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30-60 minut. Następnie ciasto należy rozwałkować, złożyć i wybijać wałkiem, dzięki czemu nabierze ono powietrza. Po tej czynności znów chowamy je w folię, ale tym razem do lodówki. Po ok. pół godzinie można je już cienko wałkować, kroić na podłużne, prostokątne paski z przecięciem w środku, przez które przekładamy ciasto, aby uzyskać charakterystyczny kształt. Smażymy w gorącym oleju – najczęściej rzepakowym, słonecznikowym – aż będą złote. Dobrze jest pamiętać o tym, że przed posypaniem ich np. cukrem pudrem warto je odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Faworki: #022

Jak zrobić faworki drożdżowe?

Istnieje również inny sposób zrobienia faworków, mianowicie przy użyciu ciasta drożdżowego. Ciasto takie jest o wiele bardziej elastyczne oraz lepiej się wyrabia, ale również będzie nieco rosło, dlatego trzeba je dobrze przygotować. Faworki są bardziej puszyste, dlatego też trzeba to wziąć pod uwagę – nie jest to tradycyjny chrust. Jak zrobić faworki z ciasta drożdżowego? Potrzebne będą:
– ½ kg mąki pszennej
– ¼ kostki margaryny
– ¼ kostki drożdży
– szczypta soli
– 3 łyżki cukru;
– 4 żółtka
– 2 szklanki mleka

Pół szklanki mleka podgrzać i rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Gdy wyrosną – dodać wszystkie składniki prócz żółtek. Następnie wymieszać i dodać żółtka, a potem wyrobić elastyczne ciasto i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. 30-60 minut). Rozwałkować ciasto, pokroić na podłużne, cienkie paski, a każdy z nich naciąć w środku i przeciągnąć przez przecięcie ciasto, aby uzyskać charakterystyczny kształt. Następnie smażyć w głębokim oleju na złoto, odsączyć i posypać cukrem pudrem.

Krótki przepis na to, jak zrobić faworki
Krótki przepis na to, jak zrobić faworki
    Głosów: 0
    Ocena: 0
    Twoja ocena:
    Oceń ten przepis!

    Składniki:

    Porcje:
    Wydruk przepisu

    Sposób przygotowania: