PoradyKruche ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi idealne. Zdradzamy sekret najlepszych cukierników!

Kruche ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi idealne. Zdradzamy sekret najlepszych cukierników!

Kruche ciasto przepis - Pyszności; Foto Canva.com
Kruche ciasto przepis - Pyszności; Foto Canva.com
09.01.2023 10:00, aktualizacja: 15.09.2023 14:06

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kruche ciasto należy do kategorii tych ulubionych, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Jest podstawą wielu popularnych deserów. Dlatego też w wyszukiwarkach internetowych dość często pojawia się fraza: kruche ciasto przepis. My wiemy, jak je zrobić. Swoją recepturą podzielili się z nami najlepsi cukiernicy.

Kruche ciasto - przepis według sekretu popularnych cukierników

Chyba każdy, kto lubi kruche ciasto, zdaje sobie sprawę, że jest ono podstawą szarlotki, ciast z kremem, czy spodu serników. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości tak nie jest. Kruche ciasto i przepis na nie pokazują, że można je przygotować miło, łatwo i przyjemnie. Aby wyszło możliwie, jak najlepsze, to warto jest trzymać się proporcji 3:2:1, czyli 3 części mąki, 2 części tłuszczu i masła oraz 1 część cukru. Trzymając się tej zasady, przygotujecie możliwie najlepsze ciasto kruche.

Kruche ciasto - Pyszności; Foto canva.com
Kruche ciasto - Pyszności; Foto canva.com

Jak przygotować najlepsze kruche ciasto?

Zasada jest bardzo prosta. Trzymając się wspomnianych wyżej proporcji, kruche ciasto i przepis na nie będzie tylko formalnością. Pamiętaj, by zbyt długo nie zagniatać ciasta. Dzięki temu będzie ono perfekcyjne.

Składniki:

  • kostka zimnego masła
  • 300 g mąki pszennej typu 500
  • żółtko
  • 100 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto - przepis na to najlepsze? Proszę bardzo! Rozpoczynamy od przesiania mąki na stolnicę. Dodajemy do niej żółtko, cukier waniliowy i cukier, a także zimne masło pokrojone w kostkę. Siekamy składniki długim nożem, a gdy masło "wejdzie" w mąkę, to przystępujemy do energicznego zagniataniaciasta. Dobrze jest by robić to szybko i by nie ocieplać go dłońmi. Gdy będzie jednolite i gładkie, to formujemy go w kulkę, owijamy folię i wkładamy do zamrażalnika lub lodówki. Gdy się schłodzi, to możemy je wykorzystać do dowolnych wypieków.

Ważne jest też to, że możemy je zamrozić i użyć dopiero za kilka dni. Absolutnie nie straci na swoich właściwościach - będzie tak samo dobre i idealne do domowych wypieków. Chłód w tym przypadku doda mu delikatności.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić roladki z cukinii z serkiem śmietankowym, bazylią i pomidorkami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także