PrzepisKruche ciasto idealne na wielkanocne wypieki. Z tego przepisu zawsze się udaje

Kruche ciasto idealne na wielkanocne wypieki. Z tego przepisu zawsze się udaje

Kruche ciasto - Pyszności; źródło: Canva
Kruche ciasto - Pyszności; źródło: Canva
Ewa
07.04.2023 18:10, aktualizacja: 19.03.2024 14:43

Kruche ciasto to baza do wielu wypieków. Z tym uniwersalnym przepisem wychodzi za każdym razem. Idealne na ciasta, ciasteczka, tarty i mazurki.

Wiele przepisów bazuje na kruchym cieście, więc posiadanie odpowiedniego przepisu na tę podstawę to ważna rzecz w każdej kuchni. Bez kruchego ciasta nie ma szarlotki, tartaletek, tart i mazurków. Chociaż mogłoby się wydawać, że nie ma w nim nic trudnego, to potrafi przysporzyć sporo kłopotów. Zdarza się, że ciasto nie daje się łatwo zagnieść, często się rozpada, a po upieczeniu może być zbyt twarde lub zakalcowate. Jednak istnieje skuteczny sposób na stworzenie spodu idealnego.

Jak zrobić kruche ciasto?

Aby osiągnąć idealny efekt, warto zwrócić uwagę na kilka wskazówek, między innymi na proporcje składników. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko kilka minut, a można je również zamrozić i wykorzystać później, kiedy tylko będzie taka potrzeba.

Przepis na kruche ciasto

Składniki:

        
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zimnej wody

Sposób przygotowania:

          
  1. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę.
  2. Dodaj zimne masło i posiekaj przy pomocy noża.
  3. Dorzuć żółtka, cukier, proszek i żółtka.
  4. Ponownie posiekaj całość nożem.
  5. Na koniec wyrób ciasto w rękach, uformuj w kulkę i owiń folią. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  6. Gotowe ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę.
  7. Nakłuj widelcem, aby ciasto równomiernie się upiekło. Warto również dociążyć ciasto, przykrywając je papierem do pieczenia i wsypując surową fasolę lub specjalne kamyki do pieczenia.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Kruche ciasto - Pyszności
Kruche ciasto - Pyszności

Przydatne wskazówki

Ciasto powinno się jak najkrócej wyrabiać przy pomocy rąk. Wydzielane przez nasze dłonie ciepło rozpuszcza masło, co z kolei przekłada się później na strukturę wypieku. Masło koniecznie musi być zimne - niektórzy cukiernicy zalecają wstawienie kostki do zamrażalnika na 15-20 minut.

Zamiast klasycznego cukru sprawdzi się świetnie drobny cukier lub nawet cukier puder. Jeśli chcesz dodatkowo nadać smak ciastu, to dorzuć trochę kakao lub ziarenka z laski wanilii.

Przepis na Zemstę Teściowej na kruchym cieście znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także