Anna Lewandowska ulepszyła tradycyjny przepis na krupnik. Teraz jest lżejszy i bardziej pożywny niż kiedykolwiek

Krupnik Anny Lewandowskiej bez mięsa z mnóstwem warzyw - Pyszności; Foto: instagram.com/annalewandowskahpba; Canva.com

Krupnik według przepisu Anny Lewandowskiej jest wyjątkowo lekki oraz zdrowy. Okazuje się, że do jego przygotowania nie potrzebujesz mięsa. Należy jednak zaznaczyć, że zupa składa się z dużej ilości warzyw, które wspaniale wzbogacają wartość odżywczą dania. Jeśli masz ochotę jej spróbować – poniżej podajemy przepis na ten pyszny krupnik.

Krupnik Anny Lewandowskiej jest wyjątkowo bogaty w warzywa. W związku z tym możemy w nim znaleźć m.in. cebulę, marchewkę, groszek, a nawet kalarepę. Produkty te wspaniale wzbogacają potrawę w cenne dla naszego zdrowia składniki.

Pyszne danie bezmięsne

krupnik Anny Lewandowskiej

Zupa z warzywami – Pyszności; Foto: Canva.com

Krupnik to kultowa zupa, która zazwyczaj składa się z dużej ilości mięsa. Najczęściej do potrawy dodajemy żeberka, czy golonkę. Składniki te wzbogacają smak oraz aromat dania.

Jednak nie zawsze mamy ochotę na mięso. Poza tym, niektórzy z nas ograniczają ten produkt. W takiej sytuacji warto wykonać krupnik według przepisu Anny Lewandowskiej. Potrawa jest lekka, sycąca i zdrowa!

Krupnik Anny Lewandowskiej

Kalarepa – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej lub kaszy pęczak
  • 2 l wywaru z jarzyn
  • 1 kalarepa
  • 3 – 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 szklanki groszku zielonego
  • 3 ziela angielskie
  • cebula
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli morskiej
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka masła ghee

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie zeszklij ją na maśle klarowanym. Kaszę jaglaną przesyp na sitko i przepłucz zimną wodą. W kolejnym kroku wrzuć ją do garnka z wywarem warzywnym.

Ziemniaki, marchewkę i kalarepę dokładnie umyj oraz obierz. Następnie pokrój warzywa i wrzuć je do garnka z wywarem. Dodaj również liść laurowy i resztę przypraw. Całość gotuj około 15 – 20 minut.

Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Pod koniec gotowania dodaj groszek. Krupnik Anny Lewandowskiej to bogaty w witaminy oraz sole mineralne posiłek. Stanowi idealny pomysł na zdrowy i smaczny obiad.

 

 

Jeśli masz ochotę na równie pyszną potrawę bez mięsa – zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować burger drwala wege krok po kroku. Niebo w gębie!

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×