Krupnik od Anny Lewandowskiej. Oto co trenerka dodaje do babcinej zupy

Krupnik od Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Lewandowska
Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na krupnik. Musimy przyznać, że takiej receptury na tę klasyczną zupę jeszcze nie widzieliśmy. Ma ona swój urok, ale także — co oczywiste ze względu na autorkę — dodatkowe prozdrowotne składniki. Jesteś ciekaw, jak prezentuje się krupnik od Anny Lewandowskiej? Oto on.

Być może krupnik nie znajduje się na podium najpopularniejszych zup w Polsce (chociaż strzelamy, że jest tuż za czołówką), ale to mu wcale nie umniejsza. Nie tylko jest smaczny i aromatyczny, ale zawiera również kaszę, która jest wspaniałym źródłem beta-glukanów, regulujących poziom cukru we krwi i złego cholesterolu.


Ta prozdrowotna strona krupniku nie wystarczyła jednak Annie Lewandowskiej. Swoją wersję zupy postanowiła wzbogacić między innymi o kalarepę. Przepis celebrytki jest zresztą pełen niespodzianek — masło ghee, groszek, kasza jaglana… kto to słyszał?

Krupnik od Anny Lewandowskiej – Pyszności; foto: Canva


Cóż, nawet jeśli nikt, to warto spróbować. My postąpiliśmy zgodnie ze wskazówkami Ani, a efekt okazał się naprawdę niezły. Zupa zjedzona, brzuchy pełne, jesteśmy gotowi do przekazania ci przepisu.
Krupnik od Anny Lewandowskiej
Składniki:


• 100 g kaszy jaglanej (może być klasyczna kasza pęczak)
• 2 l wywaru z jarzyn
• 3-4 ziemniaki
• 1 kalarepa
• 2 marchewki
• 1/2 szklanki groszku zielonego (opcjonalnie)
• 3 liście laurowe
• 3 ziela angielskie
• 1 cebula pokrojona w piórka
• szczypta pieprzu czarnego
• szczypta soli morskiej
• gałązka rozmarynu
• 1 łyżka masła ghee
Sposób przygotowania:


Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Następnie zeszklij ją na rozgrzanym maśle.

Krupnik od Anny Lewandowskiej – Pyszności; foto: Canva


Kaszę jaglaną przelej zimną wodą i wsyp do garnka z wywarem warzywnym. Kalarepę, marchew i ziemniaki pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa, łącznie z podsmażoną cebulą, dodaj do bulionu. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą.
Teraz gotuj krupnik przez około 15-20 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie, dorzuć do zupy pół szklanki zielonego groszku. Wnioskując ze zdjęcia, które Ania załączyła do swojego przepisu, taki krupnik warto podać z gałązkami rozmarynu. Aromat gwarantowany!


Tak powstaje krupnik od Anny Lewandowskiej. Na naszym kanale też znajdziesz przepisy na zdrowe dania. Choćby ten z filmiku poniżej.
Komentarze