Porady9 sprytnych kuchennych sztuczek, które wykorzystywane są przez szefów kuchni

9 sprytnych kuchennych sztuczek, które wykorzystywane są przez szefów kuchni

9 sprytnych kuchennych sztuczek, które wykorzystywane są przez szefów kuchni
Frania
08.02.2017 12:48, aktualizacja: 15.05.2017 15:47

Gotować należy z pasji - to oczywiste. Niestety nawet najlepszym zdarzają się małe wpadki. Wtedy nie należy wpadać w panikę, a wystarczy zaznajomić się dokładnie z tymi trikami, która powinien znać każdy, kto uważa, że kuchnia to jego żywioł!

1. Wymagające mięso

  • Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się kupić mięso, które naprawdę wyglądała dobrze, ale po gotowaniu stawało się twarde i trudne do żucia? Jeśli odpowiedź brzmi "tak", nie martw się. Oto kilka sztuczek, aby skończyć z tym problemem!
  • Wystarczy dodać do mięsa owoców: jabłka, ananasy, mango czy gruszki potrafią zdziałać cuda. Należy obrać owoce i pokroić je w cienkie plastry. Gotuj mięso przykryte nimi. Soki owoców są świetne, gdy chodzi o sprawianie, aby mięso było bardziej kruche
  • Możesz także do marynaty na noc dodać trochę sake i oliwy z oliwek
  • Sprawdzi się także cola, która działa jak środek zmiękczający. Przed smażeniem zamocz mięso na 10 minut w coli. Po tym czasie wyciągnij je do wyschnięcia i zacznij smażyć z czarnym pieprzem
  • Gdy włożysz mięso do marynaty z cytryną na pół godziny przed gotowaniem, zdecydowanie będzie bardziej miękkie
  • Możesz użyć także octu, jednakże w tym przypadku mięso powinno stać całą noc
Obraz

2. Zbyt słona zupa

Jeśli dodasz zbyt dużo soli do zupy, oto kilka sekretów szefów kuchni, które pomogą Ci ją uratować:

  • Najprościej oczywiście dodać więcej wody i gotować zupę przez kilka dodatkowych minut. Ta metoda nie jest jednak doskonała, ponieważ może mieć wpływ na smak potrawy
  • Świetnie sprawdza się ryż, który absorbuje sól
  • Niektórzy kucharze dodają także cukru rafinowanego, aby pozbyć się zbyt słonego smaku. Wystarczy umieścić kostkę cukru na łyżkę i włożyć do zupy. Poczekaj aż cukier się rozpuści i dodaj kolejny kawałek. Powtórz kilka razy, aż poziom soli w zupie będzie Ci odpowiadać
  • Pomocne są także ziemniaki lub makaron. Jeśli masz te składniki w przepisie, możesz dodać ich więcej. Jeśli nie masz, po prostu dodaj kilka obranych ziemniaków i gotuj zupę przez 10-15 minut i po tym czasie wyciągnij
Obraz

3. Surowy smak cebuli

Ostry zapach lub smak cebuli pozostawia uczucie dyskomfortu, jednakże gotowanie potraw bez cebuli może sprawiać wrażenie, że czegoś w nich brakuje. Bardzo prosto można to zmienić. Wystarczy pokroić cebulę tak jak zwykle i włożyć ją do miski z zimną wodą. To pomoże Ci pozbyć się gorzkiego smaku.

Obraz

4. Zbyt słone mięso

  • Śmietana może pomóc zrównoważyć nadmiar zasolenia. Umieść mięso w misce z kwaśną śmietaną. Alternatywnie, można również dodać trochę mąki lub oleju bez soli
  • Jeśli to wołowina ma za dużo soli, możesz dodać do niej posiekaną kapustę, cukinie lub starte surowe ziemniaki
Obraz

5. Zbyt słone warzywa

  • Dodaj do nich kilka pomidorów. Wystarczy je posiekać drobno i gotować razem
  • Można także dolać do nich nieosolonego wrzątku i gotować przez kilka minut
  • Potrawy z grzybami może z kolei uratować śmietana
Obraz

6. Spalone mięso lub inne pokarmy

  • Jeśli w trakcie gotowania zauważysz, że brzeg jest ewidentnie spalony, a środek jest surowy, odetnij spaloną warstwę i gotuj mięso dalej. W celu usunięcia zapachu spalenizny, przenieś jedzenie do innego naczynia
  • Alternatywnie można do potrawy dodać gorącego mleka, aby pozbyć się zapachu spalenizny
Obraz

7. Zimne potrawy przez talerze

To normalne, że ciepłe potrawy położone na zimną zastawę wychładzają się. Na szczęście w bardzo prosty sposób możesz sobie pomóc. Po prostu włóż talerze do piekarnika na 5 minut, wyjmij i nałóż danie. Działa to także w drugą stronę. Włóż je do lodówki, gdy chcesz nałożyć np. lody.

Obraz

8. Za tłusty rosół

Włóż go do lodówki, a gdy tłuszcz stwardnieje, po prostu ściągnij go z góry

Obraz

9. Naleśniki przyklejone do patelni

  • Istnieje kilka powodów, dlaczego naleśniki przyklejają się do patelni. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki
  • Jeśli mąka jest niskiej jakości, niech w ruch pójdzie kasza manna
  • Ważne jest również, aby rozgrzać patelnię zanim położysz na nią ciasto
Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także