in

Kuchnia babci, czyli jak zrobić chleb w domowych warunkach?

Zapach świeżego pieczywa należy do jednego z najmilszych doznań. Nieodłącznie kojarzy się także z domem dziadków, gdzie babcie wypiekały pyszny, chrupiący i mięciutki w środku chleb. Żaden, nawet najlepszy chleb ze sklepu nie może równać się pod żadnym względem z tym domowym. Ty też możesz mieć swój własny bochenek. Dowiedz się, jak zrobić chleb we własnym domu. To proste!

jak za dawnych lat

Pieczywo towarzyszy nam na co dzień, w różnej postaci. W zależności od upodobań, sięgamy po bułki lub bochenek chleba. Jest to pieczywo białe lub ciemne, czasem także chrupkie. Do chleba i bułek dodaje się najróżniejszych dodatków – ziaren lub bakalii, by wzbogacić jego smak i uatrakcyjnić posiłek. Jednak nawet najlepszy chleb dostępny w sklepie będzie miał w sobie choć odrobinę sztucznego smaku – wszak produkowany jest wręcz hurtowo i na kilka, a nawet kilkanaście godzin przed transportem do docelowego sklepu. Chleb pakowany, którego data ważności sięga kilku tygodni naprzód, bez wątpienia jest konserwowany – inaczej spleśniałby w ciągu kilku dni. Najczęściej jednak sięgamy właśnie po pieczywo ze sklepu – nie mamy bowiem innego wyjścia. Jeśli jednak chcesz przypomnieć sobie smak dzieciństwa i śniadania u babci, w wolnej chwili możesz spróbować upiec swój własny bochenek chleba. To doskonała opcja na weekend lub spotkanie rodzinne. w domu możliwe jest w zwykłym piekarniku. Zobacz, jakie to proste!

jak zrobić chleb

Jak upiec chleb w domu?

Do przygotowania chleba będzie potrzebnych Ci kilka składników – osobno na zaczyn i ciasto właściwe. Do przygotowania zaczynu potrzebować będziesz około 60 g zakwasu, o 30 dag mąki więcej, a także 90 g wody. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i odstaw na kilka godzin. Po upływie tego czasu do gotowej masy dodaj ok 300 g wody, tyle samo mąki, łyżeczkę cukru, a także ulubione bakalie lub ziarna. Całość wymieszaj dokładnie oraz przełóż do foremki. Odstaw na kilka godzin do czasu, aż ciasto zwiększy swoją objętość. Piekarnik nastaw na 230 stopni i piecz chleb przez około 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 40 minut. To wszystko – teraz tylko poczekaj, aż chleb ostygnie i będzie gotowy do spożycia! Poszukujesz sprawdzonego przepisu na chleb bezglutenowy? Oto i on: przygotuj około ćwierć kilo mąki (najlepiej gryczanej), ok 100 g mąki kukurydzianej, kilka g drożdży oraz ulubione ziarna lub bakalie. Potrzebne będzie około 600 ml ciepłej wody. Wszystkie suche składniki zmieszaj ze sobą dokładnie, a następnie dolej wody. Całość wymieszaj. Masę odstaw do wyrośnięcia – zajmie to mniej niż godzinę. Podobnie jak w przypadku zwykłego chleba, przełóż masę do foremki i ponownie odczekaj około pół godziny do wyrośnięcia ciasta. Rozgrzej piekarnik na około 220 stopni i piecz swój chlebek przez około godzinę. Gotowy bochenek wystudź – smacznego! Przygotowywanie chleba w domowych warunkach to nie tylko gwarancja otrzymania bochenka zdrowego, smacznego i bez konserwantów, ale przede wszystkim doskonała zabawa i powrót do dzieciństwa przepełnionego zapachem świeżego chleba!