in

Kuchnia babci, czyli jak zrobić chleb w domowych warunkach?

Zapach świeżego pieczywa należy do jednego z najmilszych doznań. Nieodłącznie kojarzy się także z domem dziadków, gdzie babcie wypiekały pyszny, chrupiący i mięciutki w środku chleb. Żaden, nawet najlepszy chleb ze sklepu nie może równać się pod żadnym względem z tym domowym. Ty też możesz mieć swój własny bochenek. Dowiedz się, jak zrobić chleb we własnym domu. To proste!

Domowy chleb jak za dawnych lat

Pieczywo towarzyszy nam na co dzień, w różnej postaci. W zależności od upodobań, sięgamy po bułki lub bochenek chleba. Jest to pieczywo białe lub ciemne, czasem także chrupkie. Do chleba i bułek dodaje się najróżniejszych dodatków – ziaren lub bakalii, by wzbogacić jego smak i uatrakcyjnić posiłek. Jednak nawet najlepszy chleb dostępny w sklepie będzie miał w sobie choć odrobinę sztucznego smaku – wszak produkowany jest wręcz hurtowo i na kilka, a nawet kilkanaście godzin przed transportem do docelowego sklepu. Chleb pakowany, którego data ważności sięga kilku tygodni naprzód, bez wątpienia jest konserwowany – inaczej spleśniałby w ciągu kilku dni. Najczęściej jednak sięgamy właśnie po pieczywo ze sklepu – nie mamy bowiem innego wyjścia. Jeśli jednak chcesz przypomnieć sobie smak dzieciństwa i śniadania u babci, w wolnej chwili możesz spróbować upiec swój własny bochenek chleba. To doskonała opcja na weekend lub spotkanie rodzinne. Pieczenie chleba w domu możliwe jest w zwykłym piekarniku. Zobacz, jakie to proste!

jak zrobić chleb

Jak upiec chleb w domu?

Do przygotowania chleba będzie potrzebnych Ci kilka składników – osobno na zaczyn i ciasto właściwe. Do przygotowania zaczynu potrzebować będziesz około 60 g zakwasu, o 30 dag mąki więcej, a także 90 g wody. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i odstaw na kilka godzin. Po upływie tego czasu do gotowej masy dodaj ok 300 g wody, tyle samo mąki, łyżeczkę cukru, a także ulubione bakalie lub ziarna. Całość wymieszaj dokładnie oraz przełóż do foremki. Odstaw na kilka godzin do czasu, aż ciasto zwiększy swoją objętość. Piekarnik nastaw na 230 stopni i piecz chleb przez około 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 40 minut. To wszystko – teraz tylko poczekaj, aż chleb ostygnie i będzie gotowy do spożycia! Poszukujesz sprawdzonego przepisu na chleb bezglutenowy? Oto i on: przygotuj około ćwierć kilo mąki (najlepiej gryczanej), ok 100 g mąki kukurydzianej, kilka g drożdży oraz ulubione ziarna lub bakalie. Potrzebne będzie około 600 ml ciepłej wody. Wszystkie suche składniki zmieszaj ze sobą dokładnie, a następnie dolej wody. Całość wymieszaj. Masę odstaw do wyrośnięcia – zajmie to mniej niż godzinę. Podobnie jak w przypadku zwykłego chleba, przełóż masę do foremki i ponownie odczekaj około pół godziny do wyrośnięcia ciasta. Rozgrzej piekarnik na około 220 stopni i piecz swój chlebek przez około godzinę. Gotowy bochenek wystudź – smacznego! Przygotowywanie chleba w domowych warunkach to nie tylko gwarancja otrzymania bochenka zdrowego, smacznego i bez konserwantów, ale przede wszystkim doskonała zabawa i powrót do dzieciństwa przepełnionego zapachem świeżego chleba!