PoradyDzień z włoską kuchnią - jadłospis na Światowy Dzień Kuchni Włoskiej

Dzień z włoską kuchnią - jadłospis na Światowy Dzień Kuchni Włoskiej

Kuchnia włoska - Pyszności; Foto Canva.com
Kuchnia włoska - Pyszności; Foto Canva.com
20.05.2023 16:16, aktualizacja: 20.05.2023 17:07

Jaka jest najpopularniejsza kuchnia na całym świecie? Bez wątpienia będzie to kuchnia włoska. Ten sukces jest spowodowany przede wszystkim prostotą przygotowania dań i recepturami, które są oparte na tradycyjnych i tanich produktach. Najważniejszy w tym wszystkim jest jednak smak dań kuchni włoskiej. Te znane potrawy chętnie przygotowuje się również w Polsce, a restauracje z kuchnią włoską powstają, jak grzyby po deszczu.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że Włosi opracowali do perfekcji wszystkie te dania, które przygotowuje się na bazie makaronu, pomidorów czy oliwy z oliwek. Połączenie prostych i popularnych składników stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Włoskie receptury zyskują szerokie grono wielbicieli, głównie za sprawą szybkich metod przygotowania potraw, które uchodzą jednocześnie za te najlepsze na świecie. A czy wiesz, jakie są najpopularniejsze dania kuchni włoskiej i które przepisy warto wypróbować w swoim domu?

Kuchnia włoska - z czego wynika jej popularność?

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego kuchnia w stylu włoskim ma aż tak szerokie grono wielbicieli, to wiedz, że słynie ona z bogactwa smaku i aromatu. Zastosowanie świeżych składników, takich jak owoce, warzywa, zioła i przyprawy, nadaje potrawom intensywność smaku. Włoscy kucharze często korzystają z prostych, ale wysokojakościowych potraw, które pozwalają na zachowanie naturalnych walorów smakowych. A czy wiesz, że dania kuchni włoskiej mają też swoje święto, które obchodzimy każdego roku w dniu 17 stycznia?

Spaghetti na talerzu - Pyszności; Foto Canva.com
Spaghetti na talerzu - Pyszności; Foto Canva.com

Niemal każde danie kuchni włoskiej ma swoją unikalną recepturę. Każdy region ma swoje charakterystyczne potrawy, składniki i techniki gotowania, co sprawia, że włoska kuchnia jest niezwykle różnorodna. Od aromatycznej kuchni toskańskiej po wyrafinowane dania z Półwyspu Apenińskiego. Wiele tradycyjnych włoskich dań opiera się na kilku podstawowych składnikach, które są starannie dobrane i przygotowywane. Kuchnia włoska jest również łatwa do zaadaptowania w różnych państwach, dlatego tak dużo otwiera się restauracji z kuchnią włoską.

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej - co najczęściej serwuje kuchnia włoska?

Jakie jest twoje pierwsze skojarzenie, gdy słyszysz "kuchnia włoska"? Z pewnością będzie to pizza, lasagne bądź makaron z oliwą. Ale to również wiele innych ciekawych dań, które warto spożywać każdego dnia, na śniadanie, obiad czy kolację i to nie tylko podczas Dnia Kuchni Włoskiej.

Dania kuchni włoskiej

To bogactwo smaku i wysokiej jakości składniki, które połączone tworzą tak wyjątkowe potrawy, jak:

  • pizza - tradycyjna włoska pizza ma cienkie, chrupiące ciasto, wypiekane w gorącym piecu; najpopularniejsze rodzaje pizzy to margherita (z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią) oraz różne warianty z dodatkami, takimi jak salami, pieczarki, szynka czy owoce morza; włoska pizza wyróżnia się małą ilością składników, a największym grzechem jest używania ananasa, którego próżno szukać we włoskiej pizzerii;
  • risotto - to kremowy ryż gotowany na bulionie - najpopularniejsze jest risotto alla Milanese, które przygotowuje się z szafranem, cebulą, białym winem i parmezanem; często podaje się je jako danie główne;
  • spaghetti bolognese - to klasyczny włoski sos mięsny, serwowany z makaronem spaghetti; składa się z mielonego mięsa (najczęściej wołowego), cebuli, marchwi, selera, pomidorów, bazylii i innych przypraw;
  • lasagne - to warstwowe danie zapiekane, składające się z płatów makaronu lasagne, mięsnego sosu Bolognese, beszamelu i sera; jest to sycące i smaczne danie, które zdobyło popularność na całym świecie;
  • ossobuco - to tradycyjne danie z Mediolanu, które składa się z duszonej cielęcej kostki na kości z warzywami, winem i bulionem; ossobuco zwykle podaje się z gremolatą (mieszanka startej skórki cytrynowej, czosnku i natki pietruszki) i risotto alla Milanese;
  • ravioli - to małe pierożki z nadzieniem, zwykle serowym lub mięsnym; gotuje się je, smaży lub piecze, a następnie podaje z sosem pomidorowym, masłem szałwiowym lub innymi sosami;
  • tiramisu - to deser, który zdobył światową popularność; składa się z warstw namoczonych w kawie biszkoptów lub paluszków La Sennza, przełożonych kremem mascarpone i posypanych kakao; to sycące, kremowe i pyszne ciasto;
  • prosciutto - długo dojrzewająca szynka wieprzowa jest prawdziwym rarytasem, który cieszy się ogromnym uznaniem wśród smakoszy; osoby o wyrafinowanym podniebieniu są w stanie zapłacić spore sumy za ten rodzaj wędliny, a jej wygórowana cena wynika z niezwykłego sposobu karmienia świń; zwierzęta mają specjalną dietę, w której znajdują się między innymi świeże zioła, żołędzie, kasztany i oliwki; to wszystko ma wpływ na wyjątkowy smak i aromat mięsa;
  • caponata - to danie z Sycylii i rodzaj potrawki, którą przygotowuje się na bazie bakłażana, cukinii i selera naciowego; caponata jest pysznym, aromatycznym daniem, które jest gotowane w przecierze pomidorowym, nadając mu głęboki smak; dodatkowo, do dania dodaje się ocet i kapary, które dodają wyrazistości i pikantności.

Kuchnia włoska przepisy - co warto przygotować na obiad dla rodziny?

Jak widzisz, kuchnia włoska oferuje wiele wyjątkowych dań. Jeśli zależy ci na tym, by wprowadzić włoski klimat w swoim domu, to poznaj przepis na kurczaka po toskańsku z gnocchi z fasoli. Zobacz, jakie to smaczne i proste.

Składniki:

  • 100 g szpinaku w liściach
  • puszka białej fasoli
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 125 ml śmietanki 30 proc.
  • 50 g sera parmezan
  • 30 ml oliwy
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju
  • żółtko
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • pół szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku.
Gnocchi - Pyszności; Foto Canva.com
Gnocchi - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój piersi z kurczaka wzdłuż na pół. Przypraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę - czosnkiem.
  2. Podsmaż kurczaka na oliwie do uzyskania złotego koloru.
  3. Zmiksuj fasolę z żółtkiem i mąką na gładką masę. Oprósz lekko mąką i uformuj wałeczek.
  4. Pokrój wałeczek na kawałki, przypominające kopytka. Gotuj gnocchi przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku.
  5. Zalej kurczaka śmietanką i niewielką ilością wody. Dodaj szpinak i pokrojone suszone pomidory. Gotuj przez około 7 minut i dodaj przyprawy. Podaj z gnocchi z fasoli. Całość posyp parmezanem. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także