in

12 kuchennych trików, które z pewnością wykorzystasz. Rozmrażanie ryby w mleku to mój faworyt

Trików kulinarnych nigdy za wiele, dlatego dziś przychodzę z kolejną dawką przydatnych informacji.

Dzięki nim dowiesz się m.in. jak skutecznie przygotwać puszystą jajecznicę, bez problemu rozbić mięso tłuczkiem, czy też ugotować makaron tak, aby się nie kleił.

#1 Liść laurowy skutecznie poradzi sobie ze szkodnikami

Wystarczy, że włożysz go do opakowania z otwartą mąką lub ryżem. Szkodniki z pewnością się do niego nie zbliżą!

#2 Puszysta jajecznica

Jeśli marzy Ci się właśnie śniadanie w takim wydaniu do jajek dodaj trochę mleka. Efekty z pewnością Ci się spodobają!

#3 Ekspresowe ubicie białek

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Sarah Ryan Hudson (@sarahryanhudson)


Jeśli zależy Ci na szybkich i pewnych efektach, tuż przed ubiciem, dodaj do białek szczyptę soli.

Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna
Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Da się to poczuć szcze...

#4 Mrożoną rybę rozmrażaj w mleku

Dzięki temu ryba nie straci swojego smaku.

#5 Zanim zaczniesz dzielić ciasto na mniejsze kawałki,

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Anu Ferreira (@sweetchaiuk)


zanurz nóż we wrzątku i wytrzyj przy pomocy ręcznika papierowego.

#6 Aby makaron się nie kleił…

…do gotującej się wody dodaj odrobinę oliwy z oliwek.

#7 Odgrzewanie rosołu

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Live Healthy! Eat Smart NY (@livehealthynycp)


Oczywiście możesz to zrobić, ale pamiętaj, aby nie doprowadzić rosołu do stanu wrzenia. Dlaczego? Zupa może zmętnieć i nie będzie nadawać się do jedzenia.

#8 W trakcie smażenia robi się niebezpiecznie?

Jak wybrać arbuza, aby był strzałem w 10
Jak wybrać arbuza, aby był strzałem w 10

Tym razem zdradzę Ci jak wybrać arbuza, aby w pełni sp...

Tłuszcz zaczyna pryskać na wszystkie strony, a Ty nie wiesz co zrobić? Dodaj odrobinę soli i po kłopocie!

#9 Ziemniaki ugotują się znacznie szybciej,

jeśli dodasz do nich trochę masła!

#10 Pieczarki przetrzyj przy pomocy ręcznika papierowego

Moczenie ich w misce z wodą może doprowadzić do tego, że stracą swój smak.

#11 Porwane mięso na kotlety

Aby temu zapobiec, na tłuczek lub mięso nałóż woreczek. Proste i skuteczne jednocześnie!

#12 Jak przywrócić kawie jej dawny aromat?

Wystarczy, że do opakowania z kawą włożysz kostkę czekolady i szczelnie zamkniesz opakowanie na 48 godzin.

Koniecznie daj znać, który z trików najbardziej Cię zaskoczył!