PrzepisDeseryKultowe ciasto Zadek Pawiana, które zachwyci i zaskoczy gości

Kultowe ciasto Zadek Pawiana, które zachwyci i zaskoczy gości

Kultowe ciasto Zadek Pawiana, które zachwyci i zaskoczy gości
Ewa
12.07.2022 12:02, aktualizacja: 16.10.2023 12:22

Ciasto Zadek Pawiana powstało z połączenia ciepłych lodów, które swoim kształtem mają przypominać wspomnianą część działa. Wspomnienie o tym przepisie zawsze wywołuje uśmiech na twarzach gości: nie tylko ze względu na nazwę, ale głównie dlatego, że jest naprawdę smaczne.

Zadek Pawiana jest lekkim, puszystym ciastem, które przygotujesz bez pieczenia. Podstawą są herbatniki i masło, a w roli kremu występuje serek homogenizowany i śmietanka. Całość wzbogacają wspomniane wcześniej ciepłe lody. Dla bardziej wrażliwych- ciasto można nazywać też Ustami Adama, chociaż wersja zwierzęca jest zdecydowanie bardziej popularna.

Przepis na ciasto krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Zadek Pawiana- składniki

Spód:

250 g herbatników

50 g masła

Masa:

500 g serka homogenizowanego waniliowego

400 ml śmietanki 30%

2 galaretki cytrynowe

200 ml wrzątku

4 sztuki ciepłych lodów

Przepis krok po kroku:

Herbatniki zmiel na drobną masę. Możesz również użyć ciasteczek zbożowych. Następnie dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj.

Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności
Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności

Powstałym spodem wyłóż formę do pieczenia. Dociśnij łyżką, aby herbatniki stworzyły zwartą masę. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności
Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności

Galaretkę cytrynową rozpuść we wrzątku i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. W misce ubij śmietanę 30%. Następnie dodawaj do niej po łyżce serka waniliowego, cały czas miksując całość na średnich obrotach. Następnie wlej wystudzoną galaretkę i ponownie wymieszaj. Pamiętaj, że musi być ona zimna- inaczej cała masa opadnie.

Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności
Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności

Na schłodzonym spodzie z herbatników ułóż ciepłe lody. Całość zalej przygotowaną masą z galaretką.

Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności
Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności

Masę wygładź na powierzchni łyżką. Wstaw całość do lodówki na min. 3 godziny.

Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności
Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności

Kiedy ciasto już dobrze się schłodzi- jest gotowe do jedzenia. Posyp je przed podaniem startą czekoladą/wiórkami czekoladowymi.

Zadek Pawiana nie tylko wygląda dobrze, ale smakuje jeszcze lepiej. Świetnie sprawdzi się na letnich spotkaniach w gronie bliskich osób. Smacznego!

Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności
Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także