Wirtualna Polska

Najsłynniejszy deser z PRL. Ewa Wachowicz przypomniała przepis na specjał sprzed lat

Najsłynniejszy deser z PRL. Ewa Wachowicz przypomniała przepis na specjał sprzed lat

Pyszności - Fot. Adobe Stock/Facebook

Są takie wspomnienia z PRL, które do dziś powodują u nas motylki w brzuchu. I to dosłownie tam, ponieważ mowa tu o kulinarnym specjale, serwowanym wtedy przez nasze mamy i babcie. Dzisiaj przepisem na deser z PRL zajęła się Ewa Wachowicz. Zobacz sam, jak go przyrządza. 

Wirtualna Polska

Z perspektywy kulinarnej czasy komuny wywołują uczucia ambiwalentne. Z jednej strony tęskno nam do babcinych pyszności stworzonych z niczego, z drugiej — zupa owocowa i breja szpinakowa z jajkiem dalej śnią nam się po nocach. Na szczęście istniały wtedy też takie przepisy, które można jednoznacznie ocenić jako niebywale pyszne. I to do nich zdarza nam się chętnie wracać.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jedną ze słodkości czasów słusznie minionych był krem sułtański. Był on wtedy hitem i pojawiał się nie tylko na naszych stołach, ale również w filmach czy piosenkach tamtego okresu. Kochali go wszyscy: duzi i mali, mieszkańcy wsi i miast. Nas również nie ominęło to uczucie; dlatego, kiedy zobaczyliśmy, że Ewa Wachowicz odtworzyła ten kultowy deser z PRL, aż nam się twarze rozpromieniły.

Deser z PRL – Pyszności; foto: Canva

Deser z PRL – Pyszności; foto: Canva

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jesteś ciekaw, jak słynna kucharka przygotowuje ten słodki klasyk? Jak to u niej, nie obyło się bez autorskich pomysłów. Ostatecznie można jednak śmiało stwierdzić, że ten ulubiony deser z PRL wyszedł Ewie Wachowicz naprawdę doskonale. Oto pełen przepis.

Krem sułtański według Ewy Wachowicz

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 0,5 l śmietany 36 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki rodzynek
  • rum do namoczenia
  • trzy łyżki kakao
  • kilka małych bez
  • kilka małych biszkoptów
  • listki melisy do dekoracji

 

Deser z PRL – Pyszności; foto: Canva

Deser z PRL – Pyszności; foto: Canva

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzoną śmietanę ubij. Na koniec tej czynności dodaj do niej cukier puder. Połowę przygotowanej bitej śmietany przełóż do pucharków, a pozostałą część zmieszaj z kakao i zmiksuj.
  2. Kiedy jej konsystencja będzie jednolita, dodaj do niej namoczone w rumie rodzynki. Wymieszaj.
  3. Przygotowaną kakaową mieszankę nałóż łyżką na śmietanę w pucharkach.
  4. Bezy pokrusz i obsyp nimi krem.
  5. Do pucharków dodaj jeszcze po jednym biszkopcie i listek melisy dla dekoracji. Smacznego!
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Ten deser z PRL jest pyszny, ale nasze czekoladowe trufle z Nutellą są równie dobre. Zobacz przepis na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×