Porady16 pomocnych rad, dzięki którym już nigdy nie kupisz nieświeżych lub niesmacznych owoców i warzyw.

16 pomocnych rad, dzięki którym już nigdy nie kupisz nieświeżych lub niesmacznych owoców i warzyw.

16 pomocnych rad, dzięki którym już nigdy nie kupisz nieświeżych lub niesmacznych owoców i warzyw.
Ala Krauzowicz
19.04.2016 15:00, aktualizacja: 17.05.2017 15:06

W idealnym świecie wszystkie owoce i warzywa są świeże i smaczne. Niestety daleko nam do tej perfekcyjnej krainy. Każdy, kto ma do czynienia z kupowaniem owoców i warzyw wie, że często zakupione przez nas produkty, nie smakują tak, jakbyśmy oczekiwali. Owoce okazują się być mało słodkie lub niedojrzałe, a warzywa nieświeże. Można pomyśleć, że to nie nasza wina, bo przecież to nie my siedzimy w środku owoców i warzyw. Jakim cudem mamy więc po wyglądzie poznać, że będą niedobre w smaku? Na szczęście, jest to możliwe, trzeba się tylko tego nauczyć! Te 16 wskazówek nauczy cię, jak wybierać słodkie i świeże owoce oraz pyszne warzywa. Czytaj je bardzo uważnie!

#1 Zazwyczaj wybieraj warzywa i owoce mniejszych rozmiarów, ponieważ najczęściej są one najsmaczniejsze.

Spójrz na te bakłażany. Nr 2 jest znacznie mniejszy od nr 1. Małe bakłażany są słodsze, mają cieńszą skórę i mniej nasion. Kiedy zdecydujesz się kupić bakłażana dużych rozmiarów, lekko naciśnij go palcem. Jeżeli zobaczysz odcisk, oznacza to, że jest dojrzały.

Obraz

Duże nie oznacza złe, ale nie odrzucaj małych warzyw i owoców tylko ze względu na ich rozmiar!

Obraz

#2 Kiedy kupujesz owoce, nie oceniaj ich na podstawie pięknego wyglądu. Zamiast tego, wybieraj je na podstawie wagi. Cięższe owoce są bardziej soczyste.

Spójrz na te granaty. Czasami popękana skóra jest zaletą owocu. Oznacza to, że owoc zmagazynował odpowiednią ilość wody, aby rozbić skórkę. Będzie wtedy dużo bardziej soczysty.

Obraz

#3 Nie sugeruj się także kolorem owocu, ponieważ zazwyczaj nic nie oznacza.

W przypadku tych dwóch mango jedno z nich jest czerwone, a drugie zielone. Czerwony owoc wcale nie będzie słodszy lub bardziej dojrzały. Różni je jedynie odmiana. Tak samo jest w przypadku jabłek. Czerwone wcale nie są dojrzalsze niż zielone.

Obraz

#4 Tylko w przypadku niektórych owoców kolor jest wyznacznikiem ich dojrzałości.

Przykład stanowią ananasy. Zielone mogą być dojrzałe, ale lepiej wybierać te w kolorze żółtym.

Obraz

#5 Nie sugeruj się zbyt silnym zapachem owoców. Ta zasada dotyczy ananasów, mango i innych owoców tropikalnych.

Aby sprawdzić czy owoc jest dojrzały, powąchaj go u jego spodu. Jeżeli jest dobry i solidny, będzie emitował dość silny zapach.

Obraz

#6 Kupuj cebule, które są twarde i nie mają silnego zapachu.

Silny zapach cebuli zazwyczaj oznacza, że niedawno kiełkowała, co sprawia, że cebula będzie mniej twarda i mniej chrupka, przez co będzie gorzej smakowała w sałatkach i innych daniach.

Obraz

#7 Tak jak w przypadku mango, kolor nie ma znaczenia, kiedy kupujemy groch i groszek. Nie przejmuj się także białymi plamami.

Obraz

#8 W przypadku brokułów, wybieraj jednak te ciemniejsze, ponieważ ich głowy są bardziej zagęszczone.

Obraz

#9 W przypadku warzyw liściastych o grubych łodygach, zwracaj uwagę zarówno na łodygę jak i liście.

Liście powinny być napuszone i lśniące. Mocne i grube łodygi natomiast są oznaką świeżości.

Obraz

#10 Staraj się wybierać warzywa, które mają załączone korzenie przy szczytach (np. marchew, buraki). Są wtedy świeższe i słodsze.

Jeżeli jednak zdecydujesz się na ich kupno bez korzenia, upewnij się, że nie są suche, popękane i nie mają wgnieceń.

Obraz

#11 Czasami musisz po prostu dotknąć i chwycić owoce i warzywa w rękę.

Przykładowo, pomarańcze powinny wydawać się odpowiednio ciężkie adekwatnie do ich rozmiaru. Nie wybieraj także bardzo twardych. Powinieneś dać radę delikatnie wcisnąć pomarańczę palcem. Kiedy są lekkie, suche i twarde, będą mało soczyste.

Obraz

#12 Zasada nr 11 sprawdza się także w przypadku awokado.

Obraz

#13 Najbardziej rozrywkowe są karczochy, ponieważ kiedy są dobre, będą delikatnie piszczeć!

Nie wierzysz? Sprawdź sam!

Obraz

#14 Świeże ziemniaki łatwo się obiera.

Kiedy ziemniaki są dobre, będziesz w stanie zetrzeć skórę swoim kciukiem.

Obraz

#15 Staraj się nie kupować ziemniaków kiełkujących.

Co prawda nie jest to koniec świata, ale kiedy kupujesz takie ziemniaki, będziesz musiał wycinać ich sporą część, przez co marnujesz swoje pieniądze.

Obraz

#16  Dojrzałe i świeże arbuzy mają na sobie żółtego koloru plamę.

Jeżeli natomiast mają plamę białego koloru, oznacza to, że nie są jeszcze dojrzałe.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także