Czym nadziewać kurczaka, żeby był soczysty i aromatyczny? Te produkty sprawdzą się za każdym razem

Kurczak faszerowany - Pyszności; Foto screen ze strony kuchnialidla,pl

Chcesz przygotować eleganckie danie na każdą okazję? Dobrym wyborem będzie tu kurczak faszerowany. Jeśli zastanawiasz się nad tym, czym go nadziać, by był soczysty i aromatyczny, to wiedz, że wyobraźnia nie powinna Cię tu ograniczać w żadnym stopniu.

Kurczak faszerowany – poznaj najlepsze nadzienia

Faszerowanie kurczaka to opcja na urozmaicenie tego wyjątkowego dania. Możliwości jest naprawdę wiele, a wyobraźnia nie powinna tu mieć żadnego ograniczenia. Na pewno, należy mieć na uwadze, że kurczak faszerowany to sposób na podanie dania w nieco elegancki sposób. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub w przypadku wizyty gości. Zanim przystąpimy do nadziewania, należy pamiętać, że musimy go najpierw oczyścić i wytrybować. Pamiętaj również, że farszu nie powinno się dawać po same brzegi – może on spęcznieć i wypłynąć z kurczaka.

Kurczak faszerowany – Pyszności

Najpopularniejsze opcje nadzienia kurczaka to przede wszystkim:

  • owoce – idealnie sprawdzą się tu jabłka; mogą to być również inne owoce – świeże lub suszone;
  • mięso – tu polecamy wypróbowanie opcji z wątróbką drobiową;
  • kasze i ryże – będące świetną bazą nadzienia;
  • grzyby
  • ser żółty

Kurczak faszerowany jabłkiem i cebulą – jak go przygotować?

Z myślą o osobach, które planują przygotować kurczaka faszerowanego, postanowiliśmy zaprezentować najlepszy naszym zdaniem przepis. To opcja pełna ziołowych aromatów i domowego smaku, dzięki czemu każdy będzie zachwycony. Wypróbuj ten przepis już dziś!

Składniki:

  • kurczak gospodarski w całości (oczyszczony)
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • papryka słodka mielona – 1 łyżka
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżka suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • duże jabłko
  • 3 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany to pomysł na wyśmienity obiad. Rozpoczynamy od przygotowania kurczaka. Należy go wyjąć z lodówki, około 40 min przed pieczeniem. W miseczce należy połączyć wszystkie przyprawy i natrzeć nimi kurczaka. Czas na faszerowanie. Jabłko i cebulę należy pokroić w ćwiartki i następnie nadziać nimi kurczaka. Jego nogi należy związać mocną bawełnianą nicią. Pora na pieczenie.

Faszerowany kurczak – Pyszności; Foto Canva.com

Na dużej blaszce do pieczenia należy ułożyć metalowy ruszt, a na nim kurczaka. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy go rozpuszczonym masłem. Ważne jest to, że wstawiamy kurczaka do zimnego piekarnika. Pieczemy przez około 2 godziny w stopniowo rozgrzewanym piekarniku, przez około 2 godziny. Po godzinie, trzeba będzie odwrócić kurczaka. Podczas pieczenia, dobrze będzie polać kurczaka tłuszczem, który będzie się gromadził na dnie blachy. Kurczak faszerowany jest już gotowy. Smacznego!

Lubisz dania z drobiu? Zobacz przepis na soczyste udka z kurczaka marynowane w jogurcie z przyprawami:

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×