PrzepisObiadKurczak hasselback z kremowym nadzieniem, boczkiem i jalapeno

Kurczak hasselback z kremowym nadzieniem, boczkiem i jalapeno

Kurczak hasselback z kremowym nadzieniem, boczkiem i jalapeno
Ewa
26.07.2022 15:33, aktualizacja: 02.02.2023 13:31

Kurczak hasselback to prosty przepis na soczystą pierś z kurczaka. Sprawdzi się idealnie w roli pysznego obiadu, jak i pożywnej kolacji. Sekret przyrządzenia mięsa tkwi w jego nacinaniu. Krok po kroku pokażemy Ci, jak to zrobić.

Nazwa hasselback odnosi się do sposobu nacinania i pieczenia potraw. Chodzi tu o nacięcie produktu tak, aby nie przekroić go w całości, tworząc jednocześnie szereg kieszonek. Nazwa hasselback wywodzi się ze Szwecji, gdzie ponad 200 lat temu ponacinane w charakterystyczny sposób ziemniaki, podano po raz pierwszy w jednej z miejscowych restauracji. Przepis okazał się strzałem w 10 i od tego czasu patent ten jest wykorzystywany nie tylko w przypadku ziemniaków, ale też przy pracy z mięsem, a nawet owocami.  Kurczak hasselback to sprawdzony przepis na obiadowy sukces.

W przygotowaniu obiadu pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Kurczak hasselback- składniki

100 g serka śmietankowego

80 g boczku-usmażonego

1/4 szkl. posiekanej natki pietruszki

2 łyżki marynowanego Jalapeño

60 g tartego sera cheddar

1/3 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

2 szt. filetu z piersi z kurczaka

Przepis na pierś z kurczaka z farszem

Zacznij od przygotowania pysznego farszu, którym wypełnimy nacięcia. Do miski przełóż serek śmietankowy i dodaj starty ser cheddar.

Kurczak hasselback- Pyszności
Kurczak hasselback- Pyszności

Boczek podsmaż na patelni na chrupko, odsącz z nadmiaru tłuszczu i pokrój lub pokrusz. Dodaj do miski z serkiem. Natkę pietruszki posiekaj, papryczki jalapeno pokrój i dodaj do farszu. Dopraw całość solą oraz pieprzem i wymieszaj, żeby składniki się połączyły.

Piersi z kurczaka ułóż na blacie i ponacinaj tak, jak na filmiku lub zdjęciu, tworząc kieszonki.

Pierś z kurczaka- Pyszności
Pierś z kurczaka- Pyszności

Pierś z kurczaka dopraw solą oraz pieprzem. W powstałe kieszonki włóż przygotowany farsz. Tak przygotowany kurczak Hasselback powinien piec się przez 15-20 minut w 160 stopniach (Ovi).

Faszerowana pierś- Pyszności
Faszerowana pierś- Pyszności

Po tym czasie nasza pierś z kurczaka jest już gotowa. Podaj ją w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki. Najlepiej smakuje na ciepło, gdy serowy farsz apetycznie topi się pod wpływem temperatury.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także