Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety. Tym przepisem żyje cała Wielka Brytania

W związku z obchodami 70-lecia koronacji Elżbiety II w Wielkiej Brytanii rozpoczęło się wielkie świętowanie. W wybranych restauracjach w Londynie wprowadzone zostało specjalne menu. Króluje w nim specjalny kurczak koronacyjny królowej Elżbiety. Zanim jednak zabukujesz bilety do Londynu- sprawdź nasz przepis i przygotuj go samodzielnie w swoim domu.

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety

Kurczak koronacyjny serwowany był podczas srebrnego jubileuszu Jerzego V (dziadka Elżbiety II, 1935 rok) oraz podczas bankietu koronacyjnego królowej. Receptura została opracowana przez Rosemary Hume i Constance Spry z Cordon Bleu Cookery School. Dziś przygotowaliśmy łatwiejszą i lżejszą wersję – bazą są piersi z kurczaka.

Możesz jednak zamienić je na mięso z udek z kurczaka (oczywiście bez kości). Taki obiad będzie miłą odmianą od rutyny. Okazji do świętowania nigdy dość! Jeśli nawet okrągła rocznica koronacji brytyjskiej monarchini ma być okazją do wspólnego celebrowania posiłku – wchodzimy w to od razu 🙂

Kurczak koronacyjny- składniki

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 1 szalotka
  • curry – 2 łyżeczki
  • 2 łyżki przeciery pomidorowego
  • 2 łyżeczki dżemu morelowego
  • 1/2 cytryny – sok
  • 2 łyżki majonezu
  • 80 ml białego wina – wytrawne/pół-wytrawne
  • 100 ml bulionu

Przepis na kurczaka koronacyjnego

Piersi z kurczaka przekrój w poprzek. Dopraw solą oraz pieprzem i polej oliwą z oliwek.  Tak przygotowane kawałki mięsa zgrilluj na patelni lub grillu.

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety

Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojoną drobno szalotkę. Przesmaż chwilę aż cebulka się zarumieni. Jeśli boisz się, że masło się przypali- dodaj pół łyżeczki oleju. Dodaj curry, przecier pomidorowy i przesmaż całość. W ten sposób wydobędziesz jeszcze więcej smaku. Zalej całość białym winem (wytrawnym lub półwytrawnym) i wymieszaj.

Dodaj dżem morelowy i wlej bulion warzywny lub drobiowy. Całość wymieszaj i gotuj przez chwilę, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Zdejmij sos z palnika i dodaj majonez i sok z cytryny.  Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany sos przelej do głębokiego talerza i włóż do środka pokrojone kawałki grillowanej piersi z kurczaka. Udekoruj całość natką pietruszki- ma pełno witamin i jeszcze pięknie prezentuje się na talerzu.

Kurczak koronacyjny

Kurczak koronacyjny jest już gotowy! Możesz podać go z ryżem i zielonym groszkiem, chlebkiem naan lub tradycyjnym pieczywem. Smacznego!

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

×