PrzepisObiadKurczak pieczony w soli - wyborny i elegancki pomysł na obiad

Kurczak pieczony w soli - wyborny i elegancki pomysł na obiad

Kurczak w soli- Pyszności
Kurczak w soli- Pyszności
Ewa
03.07.2022 08:05, aktualizacja: 13.10.2023 12:23

Kurczak pieczony w soli wskakuje na zupełnie nowy wymiar smaku. Słona skorupka sprawia, że mięso pozostaje kruche i aromatyczne i chroni je przed wysuszeniem. Jak to zrobić? Pokażemy Ci dokładnie krok po kroku.

Kurczak w soli brzmi dość nietypowo, ale taką formę przygotowania mięsa rekomenduje nawet Jamie Oliver. Pieczenie w soli daje gwarancję, że upieczony kurczak nigdy nie będzie ani przesuszony, ani zbyt twardy. W taki sposób możesz zapiekać również inne mięsa, ryby, a nawet ziemniaki. Nie musisz się obawiać, że mięso będzie zbyt słone- pobiera ono dokładnie taką ilość, jaka jest potrzebna. Podanie jest również bardzo efektowne: na stole ląduje zwykła, mało interesująca bryła soli, która po rozbiciu ukazuje aromatyczną i przepyszną zawartość.

Kurczak pieczony w soli- składniki

2,5 kg soli morskiej

1,5 łyżki suszonego tymianku

1,5 łyżki suszonego rozmarynu

1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

3 białka

1 kurczak

1 cytryna

2-3 gałązki świeżego tymianku

1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na kurczaka w soli

Zacznij od przygotowania słonej mieszanki. Sól morską gruboziarnistą przesyp do miski. Dodaj do niej zioła prowansalskie, suszony tymianek i rozmaryn i wymieszaj całość. Podczas pieczenia oddadzą one cały swój smak i aromat do mięsa. Do środka zetrzyj również skórkę z cytryny- uważaj, aby nie zetrzeć również białej błony, ponieważ jest ona gorzka. Następnie dodaj białka jaj i wymieszaj całość.

kurczak w soli- Pyszności
kurczak w soli- Pyszności

Kurczaka umieść na desce. Włóż do jego wnętrza dwie ćwiarki cytryny i świeży tymianek. Dodaj do środka kolejną cząstkę cytryny. Kurczaka dopraw z zewnątrz pieprzem.

kurczak w soli- Pyszności
kurczak w soli- Pyszności

Do brytfanki lub głębokiej blaszki wsyp część soli tak, aby zakryła dno naczynia. Następnie połóż przygotowanego kurczaka i zasyp go pozostałą częścią soli tak, aby przykryła każdy kawałek mięsa. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 1 godzinę i 40 minut.

Obraz

Kurczak pieczony w soli

Po tym czasie wyjmij kurczaka z piekarnika i przy pomocy kuchennego tłuczka rozbij solną skorupkę.

Kurczak w soli- Pyszności
Kurczak w soli- Pyszności

I gotowe! Kurczak w środku jest aromatyczny, soczysty i po prostu przepyszny. Podaj go z ulubioną sałatką. Smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło. Smacznego!

Kurczak w soli- Pyszności
Kurczak w soli- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także