PrzepisKurczak po polsku według receptury Magdy Gessler. Idealny na uroczysty obiad

Kurczak po polsku według receptury Magdy Gessler. Idealny na uroczysty obiad

Kurczak po polsku według receptury Magdy Gessler. Idealny na uroczysty obiad
Ewa
26.06.2022 10:49, aktualizacja: 13.10.2023 12:09

Kurczak po polsku faszerowany drobiową wątróbką z dodatkiem masła to sprawdzony przepis Magdy Gessler. Znana restauratorka podzieliła się nim w jednym z odcinków swojego kulinarnego show "Kuchenne rewolucje". Wiele osób natychmiastowo przypomniało sobie o tym staropolskim przepisie.

Sekretem kurczaka Magdy Gessler jest duża ilość zieleniny w farszu- podkreśla ona smak, poprawia trawienie i dodaje świeżości i lekkości całej potrawie. A kurczak po polsku to nie byle co- przepis wykorzystuje nie tylko samego kurczaka, ale również kurzą wątróbkę. Doprawiona jest ona dość nietypowo, bo gałką muszkatołową- koniecznie spróbuj tego połączenie. Taki kurczak to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny: jest sycący, duży, a jego przygotowanie nie jest wcale trudne. Kurczak po polsku- jak go przyrządzić?

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Kurczak po staropolsku Magdy Gessler- składniki

1 kurczak

4 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka suszonego czosnku

1 łyżka suszonego majeranku

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

Farsz:

80 g masła

1 jajko

1 bułka - namoczona w mleku

2 kurze wątróbki

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek koperku

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka soli

Przepis na kurczaka po polsku według Magdy Gessler

Na kuchennym blacie umieść kurczaka. Do pieczenia w całości najlepiej sprawdzą się okazy ważące do 2 kg. Polej kurczaka olejem roślinnym i przypraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem oraz majerankiem. Dokładnie natrzyj kurczaka, żeby przyprawy równomiernie go otuliły.

Obraz

Odłóż kurczaka do lodówki i przejdź do przygotowania farszu. W misce rozetrzyj miękkie masło. Dodaj do niego żółtko. W osobnej misce ubij białko na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj pianę do masła z żółtkami i delikatnie wymieszaj łopatką.

Obraz

Do masła i białka dodaj namoczoną bułkę (porwij ją przed dodaniem) i posiekaną drobno wątróbkę. Zioła umyj, posiekaj drobno i dodaj do farszu. Dopraw całość gałką muszkatołową oraz solą i wymieszaj całość przy pomocy silikonowej lub drewnianej łyżki. Wypełnij kurczaka farszem i zabezpiecz kuper wykałaczkami i sznurkiem, żeby masa nie wydostała się ze środka.

Kurczak faszerowany - Pyszności
Kurczak faszerowany - Pyszności

Wstaw kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Na początku podlewaj mięso wodą, aby drób zachował soczystość.

Obraz

Kurczak po polsku

Kurczaka podaj w towarzystwie ziemniaków lub kaszy i ulubionej sałatki. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także