in

Filety z kurczaka, na których widać białe linie, mają aż 224% tłuszczu więcej

Ponieważ często serwujemy Wam przepisy z kurczakiem, chcemy uczulić Was na to, jaki produkt wybieracie podczas swoich zakupów. Na pewno widzieliście w sklepach piersi z kurczaka, na powierzchni których dało się zauważyć białe poprzeczne linie? To zjawisko oznacza chorobę mięśni (powodowaną głównie przez faszerowanie kurczaków hormonami) wpływającą na jakość i wartości odżywcze mięsa!

Charakterystyczna zmiana

Białe linie na mięsie kurczaka oznaczają schorzenie mięśni. Dokładne badania przeprowadzone w 2013 roku wykazały, że filety posiadające białe linie na swojej powierzchni zawierały 224% więcej tłuszczu i mniej protein, niż zdrowa porcja kurczaka. Co więcej, proporcjonalnie do ilości białych linii na piersiach, zawartość tłuszczu rosła, a białka spadała.

Źródło: Google

Spadek wartości odżywczych

Uniwerystet w Teksasie mocniej skupił się na tym problemie i w 2016, po badaniu ponad 285 porcji kurczaka dostępnych w sklepach, doszedł do szokującego wniosku. Ponad 96% filetów ze sklepowych półek jest dotkniętych tym schorzeniem, a ich deklarowane wartości odżywcze dalece odbiegają od rzeczywistości!

Popularny produkt

Kurczak, uważany za dietetyczny i zdrowy, to typ mięsa który najczęściej trafia na nasze stoły. Jedzą go dzieci, dorośli i osoby starsze – zarówno ze względu na wiele możliwości jego podania, jak i łatwość trawienia, czy dobry wpływ na zdrowie. Jest stosunkowo niedrogi, sięgamy więc po niego bez obaw o nasze portfele czy to, co z niego wyczarować. Jednak zmiana wartości odżywczych mięsa może wiązać się ze złą kalkulacją diety, przyjmowaniem nadmiernej ilości tłuszczy, czy zaniżonej ilości białka. Warto zaznaczyć, że białe paski pojawiające się na mięsie kurczaka nie są bezpośrednim zagrożeniem dla zdrowia – mogą za to stać się jednym z powodów poważnych problemów go dotyczących.

Źródło: Google

Zmiany w produkcji

Im większy popyt na produkt, tym większa produkcja hodowców mięsa i dążenie do szybkiego procesu pozyskania produktu. W 1950 roku kurczak, który trafiał na sprzedaż, miał średnio 70 dni i ważył około 1,3 kg. W 2015 roku ta liczba zmniejszyła się do 47 dni, a waga urosła do 2,83 kg! Produkcja nakręcona zapotrzebowaniem i chęcią zysku sprawiła, że ucierpiała jakość, a co za tym idzie – my, jako konsumenci. Jak więc wybrać dobre mięso?

Jak wybierać

Przede wszystkim czytajcie etykiety! Kurczak powinien być z wolnego wybiegu, hodowany bez antybiotyków i odpowiednio przechowywany. Na szczęście białe linie na filetach widać gołym okiem, starajcie się więc dokładnie oglądać mięso, które kupujecie!