in

Z tym przepisem przygotujesz kurczaka wprost z zamrażarki. I to w niecałą godzinę!

Zdarza Ci się kupić za dużo piersi z kurczaka i po prostu nadwyżkę wkładasz do zamrażarki? Jednak przy kolejnym obiedzie, kiedy chcesz coś przygotować na już, bo umierasz z głodu, okazuje się, że zapomniałaś wcześniej wyjąć mięso z zamrażarki? Tak, mnie również to często się zdarza.

A jak się okazuje, wcale nie musi tak być. A wszystko to za sprawą przepisu, dzięki któremu przygotujesz kurczaka prosto z zamrażarki!

Zanim przejdziesz do działania…

…kilka podstawowych zasad:

  • czas przygotowania zamrożonego kurczaka powinno się podwoić w stosunku do pracy z rozmrożonym mięsem. Jeśli więc rozmrożonego kurczaka piekłaś przez 20 minut, kurczak prosto z zamrażarki będzie potrzebował 40-minutowej wizyty w piekarniku
  • ta metoda przygotowania kurczaka sprawdzi się jedynie w przypadku pojedynczych kawałków, które możesz ułożyć na równej warstwie (blaszka do pieczenia)
  • po upieczeniu, pierś w środku powinna mieć co najmniej 75 stopni Celsjusza
  • mrożoną pierś najlepiej przygotować w piekarniku, ponieważ wysoka temperatura urządzenia, przygotuje kurczaka dokładnie z każdej strony w dość krótkim czasie
  • pomiędzy kawałkami kurczaka zostawiaj większe luki, aby ciepło z piekarnika miało dostęp z każdej strony
  • na wierzchu rozprowadź oliwą z oliwek, aby mięso nie było z wierzchu zbyt suche

Z tym przepisem przygotujesz kurczaka wprost z zamrażarki. I to w niecałą godzinę!

Składniki:

  • 1/2 szkl. parmezanu
  • 1/4 szkl. bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka

Sposób przygotowania:

  1. Na blaszce do pieczenia ułóż folię aluminiową.
  2. W małej miseczce połącz ze sobą parmezan, bułkę tartą oraz czosnek granulowany.
  3. Na wierzchu każdego kurczaka rozsmaruj oliwę z oliwek. Następnie rozprowadź przygotowaną przed chwilą mieszanką z parmezanem.
  4. Piecz kurczaka przez ok. 40 minut w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza. Po upłynięciu ok. 25 minut, sprawdzaj stan mięsa co jakiś czas.
  5. Wbij termometr kuchenny w najgrubszą warstwę kurczaka i sprawdź czy minimalna temperatura mięsa wynosi 75 stopni Celsjusza.
  6. I to wszystko! Tak przyrządzonego kurczaka możesz podawać zarówno z makaronem, jak i ziemniakami, czy też ryżem.
  7. Resztki mięsa mogą być przechowywane w hermetycznym opakowaniu jeszcze przez 4 dni w lodówce.

Co myślisz o taki sposobie przygotowanie piersi z kurczaka? Z niecierpliwością czekam na Twoją wiadomość! 😉