×

Te kwiaty to prawdziwa skarbnica zdrowia. Niektórzy już o nich zapomnieli

Kwiaty czarnego bzu to roślina, którą szczególnie doceniały nasze mamy i babcie. Przy ich pomocy żadna jesień nie będzie nam straszna!

Bogactwo zdrowia

Chociaż sezon na czarny bez już się skończył, to wiele osób zdążyło ze zbiorami i zaopatrzyło swoją domową spiżarnię.

Lipna hyćka (jak często nazywa się czarny bez w Wielkopolsce) to prawdziwe bogactwo zdrowia. Zawdzięcza to w głównej mierze flawonoidom i antyoksydanty. Działa przeciwzapalnie, pomaga przy schorzeniach reumatologicznych i wspomaga w leczeniu alergii.
Poza kwiatami świetne są również owocowe, które poprawiają odporność.

Naleśniki z czarnym bzem

ahyggehomestead

Popularnym deserem na Śląsku Cieszyńskim są kwiaty czarnego bzu zanurzone w cieście naleśnikowym i smaży na patelni. Były podobno przysmakiem cesarza Franciszka Józefa.
Można również do masy wrzucić garść kwiatów bez łodyżek, wymieszać i usmażyć w takiej właśnie formie.

Syrop z czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu to najlepsze rozwiązanie na jesienne przeziębienia. Znały i stosowały go nasze babcie. Ułatwia odkrztuszanie i sprawi się podczas leczenia infekcji dróg oddechowych.

Żeby go przygotować potrzebujesz:

  • 100-200 baldachów kwiatu czarnego bzu (możesz też użyć kwiatów lipy i bzu po połowie)
  • 2 kg cukru
  • 2 litry wody
  • sok z 6 cytryn

    W dużym garnku rozgrzej wodę, dodaj do niej cukier i zagotuj. W ten sposób powstaje bazowy syrop. Dorzuć do niego kwiaty i odstaw na 3 dni do lodówki.
    Po tym czasie odcedź syrop przez jałową gazę, żeby pozbyć się kwiatów. Powstały płyn wlej do garnka i dodaj sok wyciśnięty z cytryn. Doprowadź do wrzenia, ale pamiętaj, żeby nie zagotować!
    Przelej syrop do wyparzonych słoiczków lub butelek i gotowe.

Cukier pełni rolę konserwującą, dzięki temu tak przygotowany syrop możesz przechowywać nawet kilka miesięcy!

Rozgrzewający napar

Nic nie smakuje tak dobrze w czasie chłodnych wieczorów jak pyszny napar. Do zaparzacza (albo bezpośrednio do kubka) wrzuć łyżeczkę suszonych kwiatów bzu i lipy. Możesz dodać również kawałek imbiru, cynamonu i kilka goździków. Zalej wrzątkiem, przykryj kubek i odstaw na 15 minut.

 
zamknij