Polskie placki ziemniaczane nawet mu nie dorównują. Węgierski odpowiednik rozkłada na łopatki swoim smakiem

Langosz to tradycyjny węgierski przysmak, który powstaje z ugotowanych ziemniaków. Jest dość tłusty, chrupiący i pełen smaku. Z łatwością przygotujesz go w swoim domu.

Placki z ugotowanych ziemniaków

Ziemniaki to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw w naszej kuchni. Wyczarować z nich można mnóstwo przysmaków: zapiekanki, frytki, talarki, kuleczki. Kiedy my zajadamy się plackami ziemniaczanymi, to na Węgrzech wszyscy zachwycają się langoszami. Jeśli zatem znudziły Ci się zwykłe placki, to czas odbyć kulinarną podróż do Budapesztu. Na szczęście nie musisz od razu rezerwować biletu- ten przepis zabierze Cię na węgierskie ulice bez wychodzenia z domu.

Langosz- Pyszności/ Canva

Langosz- Pyszności/ Canva

Czym jest langosz?

Kuchnia węgierska kojarzy się głównie z gulaszami i dość pikantnymi potrawami na bazie papryki. Jednak to langosze robią furorę i są godnym reprezentantem węgierskiego street foodu na świecie. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie, a składniki to jedynie mąka, drożdże, ziemniaki, olej, mleko, cukier i przyprawy. Ciasto formuje się w płaskie placki o średnicy kilku lub kilkunastu centymetrów, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Do tego wybiera się ulubione dodatki na słodko, a także słono.

Langosz- Pyszności/ Canva

Langosz- Pyszności/ Canva

Langosz- szybki przepis

Składniki:

  • 500 g mąki
  • ok. 200 g ziemniaków, mącznych
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Po ugotowaniu rozgnieć je przy pomocy tłuczka lub praski do ziemniaków. Ciepłe mleko (100 ml) wymieszaj z cukrem oraz drożdżami i odstaw, najlepiej w ciepłej miejsce, żeby zaczyn mógł pracować i powiększyć swoją objętość.

Do dużej miski przełóż ziemniaki, dodaj mąkę, sól, olej, zaczyn i wyrób ciasto. Dodaj pozostałą część mleka, stopniowo, aby uzyskać odpowiednią konsystencję mieszanki. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, sprężyste i dobrze się wyrabiać. Odstaw miskę z ciastem na 1,5-2 godziny, żeby mogło urosnąć.

Langosz- Pyszności

Langosz- Pyszności

Po tym czasie wyrośnięte ciasto podziel na cztery lub więcej części (w zależności od tego, jakiej wielkości ma być langosz). Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż przygotowane placki z obu stron na głębokim oleju, żeby zrumieniły się z obu stron. Usmażone placki odkładaj na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Nasze sprawdzone połączenie to kwaśna śmietana, czosnek i starty żółty ser.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować cebulowe krążki z jajkiem krok po kroku.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

×