Wirtualna Polska

Lepszy niż pita. Każdy, kto choć raz zrobi go w domu, zapamięta ten przepis na zawsze

Lawasz

Pyszności - Fot. Adobe Stock

Szybki i tani dodatek do dipów, roślinny past czy mięsa? Lawasz to dobra alternatywa dla chleba, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na rodzinnej imprezie czy spotkaniu z przyjaciółmi. Sprawdź nasz prosty przepis na pyszny ormiański chleb pita.

Wirtualna Polska

Czym jest lawasz?

Lawasz to rodzaj chleba pita pochodzącego z kuchni bliskowschodniej. Jest to cienkie, płaskie ciasto, które podczas pieczenia wyrasta i tworzy kieszonki powietrza wewnątrz, dzięki czemu można go napełnić różnymi składnikami. Lawasz jest tradycyjnie pieczony w piecu na wysokiej temperaturze, jednak można go także upiec w domu na patelni lub w piekarniku.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz również: Przekąska z ciasta francuskiego z serem, pieczarkami i kukurydzą

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na chleb ormiański:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka do podsypywania
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

  1. Jak szybko przygotować lawasz? W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, a następnie dodaj drożdże i wodę, by zagnieść ciasto. Kiedy ciasto będzie gładkie, dodaj oliwę i kontynuuj zagniatanie przez kilka minut.
  2. Uformuj kulę z ciasta i odłóż ją do miski posmarowanej oliwą, a następnie przykryj ją ściereczką i odstaw na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto może podwoić swoją objętość, dlatego wybierz większą miskę.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C, a w międzyczasie przygotuj blachę do pieczenia. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na cienki placek, raz na jakiś czas odwracając się na drugą stronę.
  4. Umieść placek na blasze do pieczenia i piecz w ciągu 5-7 minut lub aż do momentu, kiedy ciasto zacznie lekko się rumienić. Usuń lawasz z piekarnika i odstaw na bok, aby ostygł.
  5. Lawasz można podawać na wiele sposobów, np. jako podstawę do pizzy, jako chrupiące płaty do kebabów lub jako podkład do hummusu. Smacznego!
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Co powiesz na chrupiące frytki z cukinii w parmezanie? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×