PrzepisLepszy niż pita. Każdy, kto choć raz zrobi go w domu, zapamięta ten przepis na zawsze

Lepszy niż pita. Każdy, kto choć raz zrobi go w domu, zapamięta ten przepis na zawsze

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak
19.03.2023 15:45, aktualizacja: 19.03.2023 15:56

Szybki i tani dodatek do dipów, roślinny past czy mięsa? Lawasz to dobra alternatywa dla chleba, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na rodzinnej imprezie czy spotkaniu z przyjaciółmi. Sprawdź nasz prosty przepis na pyszny ormiański chleb pita.

Czym jest lawasz?

Lawasz to rodzaj chleba pita pochodzącego z kuchni bliskowschodniej. Jest to cienkie, płaskie ciasto, które podczas pieczenia wyrasta i tworzy kieszonki powietrza wewnątrz, dzięki czemu można go napełnić różnymi składnikami. Lawasz jest tradycyjnie pieczony w piecu na wysokiej temperaturze, jednak można go także upiec w domu na patelni lub w piekarniku.

Przepis na chleb ormiański:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Jak szybko przygotować lawasz? W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, a następnie dodaj drożdże i wodę, by zagnieść ciasto. Kiedy ciasto będzie gładkie, dodaj oliwę i kontynuuj zagniatanie przez kilka minut.
  2. Uformuj kulę z ciasta i odłóż ją do miski posmarowanej oliwą, a następnie przykryj ją ściereczką i odstaw na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto może podwoić swoją objętość, dlatego wybierz większą miskę.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C, a w międzyczasie przygotuj blachę do pieczenia. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na cienki placek, raz na jakiś czas odwracając się na drugą stronę.
  4. Umieść placek na blasze do pieczenia i piecz w ciągu 5-7 minut lub aż do momentu, kiedy ciasto zacznie lekko się rumienić. Usuń lawasz z piekarnika i odstaw na bok, aby ostygł.
  5. Lawasz można podawać na wiele sposobów, np. jako podstawę do pizzy, jako chrupiące płaty do kebabów lub jako podkład do hummusu. Smacznego!

Co powiesz na chrupiące frytki z cukinii w parmezanie? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także