Zapomnij o śmietanie i majonezie, poznaliśmy wybitny przepis na lekką surówkę z młodej kapusty

Młoda kapusta w połączeniu z koperkiem przypomina nam dzieciństwo. Klasyczna surówka, którą zjadamy ze smakiem, w tym okresie króluje na naszych stołach. Dziś mamy przepis na surówkę z młodej kapusty bez majonezu i śmietany. Będzie wyjątkowo lekka i smaczna.

Najlepsze surówki z młodej kapusty

Najważniejsze by twoje składniki na surówkę były świeże. Skorzystaj z tego, co masz pod ręką i używaj sezonowych produktów. Przedstawione receptury świetnie sprawdza się do domowych obiadów. Mięso i ziemniaki, będą od dziś mieć swój idealny zielony dodatek. Warto zrezygnować czasami z surówek z dodatkiem ciężkich sosów i wypróbować właśnie te.

Surówka z kapusty-Pyszności; Foto: Canva

Surówka z młodej kapusty – składniki:

  • główka młodej kapusty ( średniej wielkości),
  • 1 młoda cebula,
  • 2 marchewki średniej wielkości,
  • koperek
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania surówki:

Kapustę umyj, osusz, drobno poszatkuj i włóż do większej miski. Następnie przypraw kapustę solą i pieprzem. Nie pozostawiaj na zbyt długo, aby za bardzo nie zmiękła, bo musi być trochę chrupiąca. W tym czasie posiekaj koperek oraz umyj i zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach. Dalej poszatkuj cebulę w drobną kostkę i dodaj do kapusty. Wszystko połącz, polej sokiem z cytryny i oliwą. Następnie dokładnie wymieszaj. Podajemy zaraz po przygotowaniu do mięsa lub po prostu jako samodzielną sałatkę. Przygotowanie takiej surówki zajmuje niewiele czasu, a smak jest wyjątkowy.

Surówka

Krojenie kapusty-Pyszności; Foto: Canva

Surówka z młodej kapusty z sosem winno-miodowym

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • pęczek koperku ogrodowego
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Kapustę umyj i usuń wierzchnie, zdrewniałe liście. Drobno poszatkuj, posól i wymieszaj. Lekko ugniataj kapustę, by ją zmiękczyć. Odstaw na 10 minut. W tym czasie przygotuj sos i pokrój resztę składników. Składniki sosu, oprócz soli, wymieszaj dokładnie do stanu emulsji. Koperek drobno posiekaj. Cebulkę pokrój w cieniutkie krążki, szczypior grubo posiekaj. Dodaj do kapusty warzywa i sos. Całość wymieszaj i pozostaw w lodówce do momentu, aż się schłodzi.

Oprócz tych przepisów, mamy jeszcze jeden, który na pewno Ci posmakuje!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×