Lizaki z kurczaka w chrupiącej panierce. Przepis na soczyste pałki drobiowe na obiad

Lizaki z kurczaka to nic innego jak pyszne, soczyste pałki w chrupiącej panierce. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas imprez i spotkań z przyjaciółmi.

Podudzia z kurczaka to jedno z chętniej wybieranych mięs. I nic w tym dziwnego, bo są niedrogie i można przygotować je na wiele różnych sposobów. Czasami wystarczy odpowiednie serwowanie, żeby znana nam potrawa zyskała nowy charakter.

Lizaki z kurczaka- składniki

6 podudzi z kurczaka
1/4 szkl. oleju roślinnego
1/4 szkl. sosu sojowego
1 łyżka przyprawy do kurczaka
Panierka:
1 szkl. mąki pszennej
2 jajka
1 szkl. bułki tartej

Przepis na soczysty obiad z kurczaka:

Pałki z kurczaka natnij i usuń skórę. Wywiń mięso na drugą stronę. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak przygotować podudzia do tego przepisu.

Lizaki z kurczaka- Pyszności

Tak przygotowane podudzia przełóż do miski. Dodaj olej roślinny, sos sojowy i przyprawę do kurczaka. Możesz użyć gotowej mieszanki lub skomponować ją samodzielnie. Nie dodawaj jednak soli- sos sojowy będzie wystarczająco słony. Dokładnie wymieszaj całość, żeby marynata dobrze otoczyła kawałki mięsa. Zamarynowane kawałki mięsa schowaj na 2-3 godziny do lodówki. Możesz przygotować je również dzień wcześniej i marynować przez całą noc.

Lizaki z kurczaka- Pyszności

Marynowanie kurczaka- Pyszności

Po tym czasie przejdź do panierowania. Rób to po kolei w mące pszennej, roztrzepanych jajkach i w bułce tartej.

Lizaki z kurczaka- Pyszności

Tak przygotowane pałki smaż w rozgrzanym oleju, wkładając je mięsem do dołu. Nie dodawaj na raz za dużo porcji mięsa, bo obniży to temperaturę oleju i w rezultacie panierka zacznie chłonąć dużo tłuszczu.

Lizaki z kurczaka- Pyszności

Lizaki z kurczaka- Pyszności

Po usmażeniu odsącz mięso na kawałku ręcznika papierowego. Podawaj na ciepło z ulubionym dipem. Świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy, BBQ czy tysiąca wysp, ale możesz postawić na swój ulubiony dodatek. Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane pałki smakują świetnie zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Smacznego!

Lizaki z kurczaka- Pyszności

Lizaki z kurczaka- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×