PoradyJak rozpoznać w lodziarni lody dobrej jakości? Kolor prawdę ci powie

Jak rozpoznać w lodziarni lody dobrej jakości? Kolor prawdę ci powie

Jak rozpoznać w lodziarni lody dobrej jakości - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak rozpoznać w lodziarni lody dobrej jakości - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
05.07.2022 15:36

Latem często mamy ochotę na pyszne, orzeźwiające lody. Lodziarnie zachęcają nas różnymi ciekawymi smakami m.in. słony karmel, czekolada z chili, czy chociażby ogórkowe z cytryną. Jednak często nie wiemy jakie składniki kryją się wewnątrz takiego produktu. Jak w takim razie rozpoznać lody dobrej jakości?

Lody - ochłoda na lato

Lody - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Lody - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Lody to nasz ulubiony deser latem. To właśnie w tym czasie otwierają się nasze ulubione lodziarnie. W zależności od miejsca cena gałki lodów często waha się pomiędzy 4 zł, a 8 zł. Mimo wszystko, chętnie wydajemy parę złotych na tę przyjemność. Kto nie lubi delektować się tym pysznym deserem podczas spaceru w ciepły, słoneczny dzień?

Jak rozpoznać deser dobrej jakości?

Lody w wafelkach - Pyszności; Foto: Canva.com
Lody w wafelkach - Pyszności; Foto: Canva.com

Często nie jest nam znany skład lodów, które kupujemy w lodziarniach. Zazwyczaj przed zakupem deseru, możemy go spróbować. Warto tak robić, ponieważ nawet po wyglądzie i smaku loda, łatwo ocenimy jego jakość. W związku z tym, o czym warto pamiętać?

  • Kolor lodów

Kolor lodów nie powinien być jaskrawy czy zbyt intensywny. Warto o tym pamiętać, szczególnie podczas wybierania lodów owocowych. W trakcie produkcji lodów, barwa owoców blednie. W związku z tym ich naturalny kolor na pewno nie będzie wyjątkowo intensywny.

  • Odpowiednia temperatura lodów

Podczas jedzenia lodów, nie powinniśmy odczuwać tego, że są przesadnie zimne. Po pierwsze jest to nieprzyjemne uczucie, a po drugie źle świadczy o deserze. Oznacza to, że dodano do lodów np. zbyt dużą ilość wody. Producent w ten sposób chce zaoszczędzić na droższych składnikach takich jak śmietanka, czy mleko. Oczywiście ta sytuacja nie dotyczy sorbetów.

Oprócz tego, lody nie powinny również charakteryzować się konsystencją musu. W takiej sytuacji produkt również nie został prawidłowo przygotowany.

  • Konsystencja i smak

Lody powinny charakteryzować się jednolitą, delikatną konsystencją. Idealnie przygotowany deser jest kremowy i rozpływa się w ustach. Poza tym ich smak nie powinien budzić podejrzeń. Oznacza to, że każdy rodzaj lodów ma swój charakterystyczny smak. Lody produkowane na dużą skalę często smakują bardzo podobnie, pomimo tego, że powinny mieć zupełnie inny smak.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować domowe lody Oreo krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także