in

Lody domowe – najlepszy sposób na letnie orzeźwienie!

Lody lody, dla ochłody! Nic nie poprawia nastroju i samopoczucia lepiej, niż chociaż jedna gałka ulubionych lodów podczas upalnego dnia. Nie tylko wspaniale chłodzą, ale także orzeźwiają. Na tym nie koniec zalet: lody dodatkowo są mało tuczące, a także dzięki mleku dostarczają białka i wapnia. Chciałoby się rzec – jedzcie lody na potęgę. Jednak niestety jak w większości przypadków, istnieje druga, gorsza strona medalu: to kalorie i konserwanty. Lody w polewie, z dodatkiem orzechów i innych bakalii to prawdziwa bomba kaloryczna. Rozwiązaniem są lody domowej roboty. Nie tylko pysznie smakują, ale są mniej tuczące i o wiele zdrowsze niż te ze sklepu!

Przepis na lody domowe

lody domowe

 

posiadają same zalety – nie mają konserwantów i sztucznych barwników, a dzięki temu, że składniki dobieramy sami, zawsze wiemy, co zjadamy. Jeśli jesteśmy uczuleni na któryś ze składników – po prostu go nie dodajemy i zastępujemy innym, dzięki czemu pysznościami możemy zajadać się bez ryzyka. Oto prosty przepis na lody truskawkowe. Do ich przygotowania potrzebować będziesz niewiele – kilkadziesiąt dag truskawek, szklankę mleka i śmietanki, 10 dag cukru, ewentualnie szczyptę soli, a także odrobinę esencji waniliowej oraz 3 żółtka jaj. Truskawki rozduś dokładnie w misce (jeśli są miękkie – poradzisz sobie widelcem. Przy twardszych doskonale sprawdzi się rozgniatacz do ziemniaków). Dodaj do nich cukier i odstaw do lodówki. Ubij żółtka i wymieszaj je z mlekiem, śmietanką, solą i resztą cukru, a następnie podgrzewaj na małym ogniu, uważając jednak, by nie zagotować składników. Odstaw masę do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki, od czasu do czasu mieszając składniki. Po kilku godzinach możesz dodać truskawki i esencję waniliową – ponownie dokładnie przemieszaj całość, a następnie zmiksuj blenderem lub mikserem. Gładką masę przełóż do pojemnika na lody i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Twoje lody są gotowe! Nie chcesz lub nie możesz jeść jajek? Nie ma sprawy – przygotujesz także bez jajek. Wystarczy 1 i 1/3 szklanki mleka, ok. 200 g zimnej, kremowej śmietany, około 40 g mleka w proszku, a także kilka łyżek cukru, łyżka mąki ziemniaczanej oraz cukier waniliowy (do lodów waniliowych). Mleko, cukier zwykły oraz waniliowy wymieszaj ze sobą, a następnie powoli dodawaj mleko, pozostawiając około 1/5 szklanki do rozpuszczenia w nim skrobi. Mleko zagotuj, a kiedy będzie już wrzeć, dodaj rozpuszczoną mąkę. Trzymaj na ogniu i mieszaj tak długo, aż masa zgęstnieje. Następnie ostudź ją i przełóż do lodówki. Śmietanę ubij i dodaj do chłodzącej się masy. Całość przełóż do maszyny do lodów, a jeśli jej nie posiadasz, do zwykłego pojemnika (z tym, ze masę będziesz musiał co jakiś czas przemieszać, by nie wytworzyły się kryształki lodu). Po kilku godzinach włóż swoje lody do zamrażarki – już niedługo będą gotowe do spożycia! Lody domowej roboty udadzą się zawsze, nie musisz więc stresować się tym, że coś nie wyjdzie. Gotową mieszankę możesz przełożyć do dużego pojemnika lub też wlać ją do kubeczków i zanurzyć w nich drewniany patyczek – wówczas otrzymasz gotowe porcje. Smacznego!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania: