Łosoś caprese z cukinią i cytryną – kolorowy i zdrowy obiad na lato

Łosoś Caprese z cukinią - Pyszności

Łosoś to wyjątkowo smaczna ryba, którą często przygotowujemy na specjalne okazje. W związku z tym dzisiaj podzielimy się z wami przepisem na danie z tą fantastyczną rybą w roli głównej. Łosoś caprese z cukinią to orzeźwiająca, lekka potrawa. Wspaniale sprawdzi się na obiad rodzinny, czy romantyczną kolację. 

Lekkie, wyborne danie z łososiem

Latem mamy ochotę na świeże, nietłuste dania. W związku z tym postanowiliśmy przygotować dla was recepturę na wyjątkowo lekką potrawę. Aromatyczny łosoś caprese skrywa w sobie przeplatane plasterki cukinii oraz cytryny. Aby wzbogacić aromat potrawy, dodaliśmy do niej również zioła prowansalskie. Okazuje się, że składniki te idealnie ze sobą współgrają. Jeśli macie ochotę na wyjątkowego łososia, to koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:

Łosoś caprese z cukinią – składniki

2 filety z łososia
1 cukinia
1 cytryna
2 łyżki z oliwy z oliwek
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Łosoś caprese – krok po kroku:

Zacznij od przygotowania cukinii i cytryny. Dokładnie umyj cukinię oraz wysusz ją za pomocą ręcznika papierowego. W kolejnym kroku przekrój ją wzdłuż na pół. Następnie każdą połowę pokrój w poprzek na niezbyt cienkie plasterki.

Łosoś caprese z cukinią

Krojenie cukinią – Pyszności

Średniej wielkości cytrynę również dokładnie umyj oraz wysusz. Na początku przekrój ją wzdłuż na pół. Następnie pokrój owoc po skosie w poprzek na niezbyt cienkie plasterki. Powinny być podobnej grubości, co plasterki cukinii.

Łosoś caprese z cukinią

Plasterki cytryny – Pyszności

W kolejnym kroku ponacinaj rybę od góry po skosie, tak aby powstało kilka kieszonek. Pamiętaj, aby nie przeciąć łososia. Plasterki cytryny oraz cukinii ułóż pionowo w nacięciach ryby. Plasterki powinny przeplatać się między sobą.

Łosoś caprese z cukinią

Krojenie łososia – Pyszności

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W kolejnym kroku ułóż na niej filety z łososia. Całość skrop oliwą. Rybę posyp świeżo zmielonym pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Potrawę piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym na 160 stopni Celsjusza.

Łosoś caprese z cukinią – Pyszności

Gotowe danie podawaj na talerzu z plastrami świeżej cytryny. Dodatkowo polecamy posypać ją świeżą pietruszką lub bazylią. Poza tym, łosoś caprese wspaniale sprawdzi się w towarzystwie lekkiego wina półwytrawnego.

Łosoś caprese z cukinią – Pyszności

 

 

 

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×