Niezwykły patent na łososia bez grama ryby. Idealny pomysł na posiłek dla wegan

Łosoś z marchewki? Czy to danie może smakować dobrze, przecież to marchewka? Brzmi absurdalnie, ale danie jest naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Jest to genialna alternatywa dla osób na diecie wegańskiej. Przedstawiamy potrzebne składniki i sposób przygotowania.

Danie nie wymaga od nas zbyt wielu składników, a ryba wcale nie będzie konieczna. Cały smak tego dania wydobędziemy dzięki nori, czyli jadalnym wodorostom z dużą dawką kwasów omega-3 tak jak w przypadku łososia. Dodatek oleju lnianego też podkreśli nam smak całego dania.

Łosoś z marchewki

Marchew- Pyszności

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 arkusz nori
  • 5 łyżek oleju lnianego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Uszykuj małe naczynie żaroodporne. Następnie umyj i dokładnie obierz duże marchewki. Przy pomocy obieraczki zrób paski z marchewki. Następnie zagotuj wodę i wrzuć obraną marchewkę na 3 minuty. Całość gotuj i odcedź. Przełóż do miski i połącz z resztą składników. Nori możesz posiekać lub porwać na większe kawałki. Tak przygotowane składniki, dokładnie wymieszaj i umieść w lodówce na min. 24h. Po takim czasie można zjeść naszego ,,łososia”. Najlepiej smakuje po 48 h leżakowania w lodówce. Łosoś z marchewki świetnie smakuje na kanapkach. Smacznego!

Łosoś z marchewki

Marchewka – Pyszności; Foto: Canva

Czy marchewka jest zdrowa?

Marchewka, warzywo bardzo bogate w beta-karoten. Dostarcza nam mnóstwo witaminy A, tak cennej dla naszych oczu. Działa przeciwutleniająco, jest również bogata w błonnik i składniki mineralne. Wszystkie te składniki bardzo dobrze wpływają na nasz układ odpornościowy.

Oprócz tego marchew wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dodatkowo chroni nasz układ sercowo-naczyniowy. Obniża poziom cholesterolu.

Jak wykorzystać marchew w kuchni?

Oprócz przygotowania łososia z marchewki możemy wykorzystać to warzywo do wielu innych dań. Możemy ją usmażyć, ugotować lub upiec. Możliwość jest naprawdę wiele. Sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych, a nawet słodkich. Takich jak ciasto marchewkowe, uwielbiane przez wielu z nas. Dobrym pomysłem jest też dodanie marchewki do surówki lub pokroić ją i zapakować na wynos w ramach przekąski.

Jesteś fanem marchewki, mamy dla ciebie przepis na śledzia z dodatkiem tego warzywa:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×