NewsyLubisz truskawki? Oto co się stanie, gdy będziesz je jeść codziennie

Lubisz truskawki? Oto co się stanie, gdy będziesz je jeść codziennie

Truskawki - Pyszności; źródło: Adobe Stock
Truskawki - Pyszności; źródło: Adobe Stock
10.06.2023 13:30, aktualizacja: 10.06.2023 14:50

Pojawienie się truskawek w codziennej diecie może mieć naprawdę niezwykły wpływ na organizm. Wyniki badań naukowców z Barcelony są zaskakujące. Okazuje się, że pewna właściwość tych smacznych owoców ma wyjątkowo dobre zastosowanie latem i powinna zainteresować wszystkich tych, którzy lubią przebywać... na słońcu.

Na polskie truskawki czekamy z niecierpliwością każdego roku. Istotną kwestią we włączeniu ich do diety odgrywa tu właśnie miejsce pochodzenia tych owoców. Kiedy już mamy pewność, że pochodzą z upraw, w których nie stosuje się pestycydów i innego rodzaju chemii, to możemy czerpać z ich właściwości całymi garściami. A tych jest z kolei co niemiara.

Truskawki to niezwykle zdrowe i pożywne owoce - Pyszności; foto: Canva
Truskawki to niezwykle zdrowe i pożywne owoce - Pyszności; foto: Canva

Co dają nam truskawki?

Te smaczne i popularne owoce są bogatym źródłem witaminy C. To właśnie z jej wysokiej zawartości są najbardziej znane; nie oznacza to jednak, że nie ma w nich innych, równie potrzebnych organizmowi składników. Poza witaminą C w truskawkach odnajdziemy też witaminy z grupy B, E i A, a także minerały: wzmacniający kości wapń, a także fosfor, magnez i żelazo, wyjątkowo przydatne w przeciwdziałaniu anemii.

Truskawki dobrze oddziałują również na układ pokarmowy i wydalniczy. Kwasy organiczne regulują trawienie, a pektyny i błonnik pokarmowy pobudzają perystaltykę jelit. Są również niskokaloryczne, dlatego — o ile nie mamy w zwyczaju za każdym razem dodawać do nich bitej śmietany i cukru — można je wcinać niemal do woli.

Naukowcy z Barcelony zbadali truskawki

Kolejne niesamowite działanie czerwonych owoców zostało już potwierdzone przez naukowców z Hiszpanii i Włoch. Okazuje się, że truskawki... chronią komórki skóry przed promieniowaniem UV. Uczeni przypuszczają, że za tą niezwykłą funkcją stoją antocyjany, czyli substancje odpowiedzialne za czerwony kolor truskawek.

Truskawki okazują się chronić przed promieniowaniem UV - Pyszności; foto: Canva
Truskawki okazują się chronić przed promieniowaniem UV - Pyszności; foto: Canva

Według portalu naukawpolce.pl, dokładny związek między antocyjanami a właściwościami fotoochronnymi truskawek nie jest jeszcze do końca znany. Mimo to wyniki badań opublikowanych w "Journal of Agricultural Food Chemistry" wskazują na to, że to działanie truskawek będzie wkrótce wykorzystane przez branżę kosmetyczną na masową skalę. My polecamy jednak zadbać o profilaktykę już dzisiaj i zjadać truskawki, jak najczęściej!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także