Nie wyrzucaj łupin cebuli, zrób z nich przyprawę doskonałą. Internet oszalał na jej punkcie

Łupiny cebuli - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: Carleigh Bodrug

Kiedy pierwszy raz usłyszeliśmy o tych wszystkich niesamowitych, zdrowotnych właściwościach, jakie mają łupiny cebuli, przeszło nam przez myśl jedno. Jakiego strasznego marnotrawstwa się do tej pory dopuszczaliśmy! Jednak nawet z tą wiedzą zachodzi pytanie: co z nich zrobić? Odpowiedź jest prosta: przyprawę doskonałą. 

Cebula to warzywo tysiąca zastosowań. Jej przypalona wersja nadaje rosołowi ogrom aromatu, a posiekana i zasypana cukrem tworzy jedno z najbardziej uniwersalnych i powszechnie stosowanych lekarstw – słynny syrop z cebuli.

Podobnie jak w przypadku wielu innych warzyw, cebula skrywa też wspaniałe, zdrowe mikroelementy w swojej wierzchniej warstwie. Łupiny cebuli to bogactwo składników, o którym zapewne wielu z was nie wiedziało.

Łupiny cebuli – Pyszności; foto: Canva

Co skrywają?

Najsłynniejszym mikroelementem łupin cebuli jest kwercetyna. Jest to organiczny związek chemiczny, którego zdrowotne działania można wymieniać i wymieniać. Spośród nich warto wyróżnić to, że:

  • Niszczy komórki nowotworowe, wyjątkowo skutecznie zwalcza rozwój raka trzustki,
  • Ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne,
  • Zapobiega rozwojowi chorób serca,
  • Jest naturalnym przeciwutleniaczem.

Dodatkowo łupiny cebuli zawierają fruktany, prebiotyki usprawniające działanie jelita grubego i związki siarkowe, charakteryzujące się pozytywnym wpływem na przepływ krwi.

Jak przyrządzić łupiny cebuli?

Odkąd ludzkość poznała dobry wpływ łupin cebuli na zdrowie, zdążyła już powstać pokaźna liczba przepisów z ich użyciem. Najpopularniejszym sposobem ich użycia jest herbata z łupin cebuli (doskonała przy alergiach, astmie, czy otyłości), oraz olejek do stosowania zewnętrznego – skuteczny środek na choroby skórne takie jak wypryski, czyrak czy odciski.

Łupiny cebuli – Pyszności; foto: Canva

Z łupin cebuli można zrobić też przyprawę doskonałą. Pomysł pochodzi od Carleigh Bodrug, specjalistki od użycia warzyw i owoców w diecie. Jest autorką książki na ten tamat, i zawziętą użytkowniczką Facebooka, na którym zdarza jej się zaprezentować swoje przepisy. Jak przygotować taką przyprawę?

Jak pokazuje Carleigh, wystarczy łupiny cebuli zalać wodą i delikatnie umyć. Następnie trzeba je ususzyć. Na swoim filmiku autorka książki używa do tego piekarnika. Kolejny krok to już tylko zblendowanie łupin cebuli na proszek. Przyprawa idealna? Chyba tak!

Sprawdź też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×