Makaron w sosie pieczarkowym – tani, błyskawiczny i pyszny obiad dla całej rodziny. Pełny garnek zrobisz za 10 zł

Makaron w sosie pieczarkowym jest prosty i szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się jako pomysł na błyskawiczny obiad, gdy zabrakło czasu na dłuższe gotowanie. Jak zrobić pyszny sos pieczarkowy, który posmakuje wszystkim domownikom w naszym domu?

Sos pieczarkowy najlepiej zrobić samemu. Najważniejszym składnikiem są pieczarki, więc ważne aby były świeże. Dobrze komponują się z cebulą, czosnkiem i śmietaną. Właśnie te składniki, będą podstawą naszego sosu. Zaczynajmy!

Makaron w sosie pieczarkowym

Makaron w sosie pieczarkowym

Makaron z pieczarkami-Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu (np. rurki, świderki, kokardki)
  • 600 g pieczarek
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • posiekana natka pietruszki (ok. 5 łyżek)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotuj duży garnek, w którym będziesz mógł ugotować makaron. Wrzuć makaron do wody i gotuj według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie weź się za przygotowanie sosu. Zacznij od pieczarek. Umyj grzyby i pokrój w cienkie plasterki. Młode pieczarki możemy kroić razem z ogonkami. Jeśli masz do dyspozycji przerośnięte egzemplarze, odetnij z nich ogonki.

Przejdź do krojenia cebuli i czosnku. Poszatkuj drobno wszystkie warzywa. Czosnek można przecisnąć przez praskę, żeby ułatwić sobie pracę. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Wszystko smaż około 7-8 minut na małym ogniu, aby składniki nabrały koloru, a z grzybów odparował nadmiar wody.

Do grzybów dodaj masło, pietruszkę i całość posól. Wszystko smaż przez około 3-4 minuty. Do przygotowanej bazy dolej śmietankę 30%. Dopraw wszystko według uznania. Możesz użyć soli i pieprzu oraz innych ulubionych przypraw. Makaron odcedź i wymieszaj z sosem bezpośrednio w garnku. W taki sposób sos oblepi każdy fragment klusek. Wszystko możesz posypać świeżą natką pietruszki, aby nadać daniu większej świeżości. Tak przygotowany makaron w sosie pieczarkowym zachwyci każdego.

Pieczarki-Pyszności

Pieczarki-Pyszności

Właściwości pieczarek

Pieczarki to skarbnica witamin i składników mineralnych. Dodatkowo możemy je zjadać bez obaw o wzrost masy ciała. Jedna pieczarka to tylko 5 kcal. Znajdziemy w niej witaminę D, B12,C, selen, cynk i polifenole. Wszystkie te składniki pozytywnie wpływają na prace naszego serca, niwelują stan zapalny i poprawiają nasz profil lipidowy. Jednocześnie usprawniają również prace naszych jelit.

Lubisz dania z makaronem? Zostawiamy nasz przepis na danie właśnie z tym składnikiem.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×