PrzepisMakaron z czerwonym pesto i pieczonym kalafiorem

Makaron z czerwonym pesto i pieczonym kalafiorem

Makaron z czerwonym pesto i kalafiorem- Pyszności
Makaron z czerwonym pesto i kalafiorem- Pyszności
Ewa
25.05.2023 12:27, aktualizacja: 18.09.2023 11:04

Materiał powstał we współpracy z marką Tefal

Prosty i smaczny makaron z czerwonym pesto i pieczonym kalafiorem to sprawdzony patent na szybki obiad. Pyszny posiłek w wege wydaniu.

Makaron z pesto to mój patent na błyskawiczny obiad w zabiegane dni. Pewnego dnia zaczęłam się zastanawiać, jak wzbogacić i urozmaicić tę prostą potrawę. Wtedy z lodówkowej półki uśmiechnął się do mnie kalafior. Nie każdy lubi jego smak w wersji gotowanej, jednak pieczone różyczki to całkiem inna bajka. Aromatyczne przyprawy wzbogacają jego smak, a samo warzywo pozostaje chrupiące. Dzięki temu w talerzach mojej rodziny ląduje dodatkowa porcja warzyw. Ten makaron to również świetny dowód na to, że obiad bez mięsa może być nie tylko sycący, ale również bardzo smaczny. W przygotowaniu pomogły mi patelnie Tefal Ingenio. Nadają się nie tylko do smażenia i gotowania, ale dzięki odpinanej rączce mogę również bez obaw wkładać je do piekarnika.

Makaron z czerwonym pesto i kalafiorem

Składniki:

  • 1 duża główka kalafiora
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól/pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 200 g czerwonego pesto
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

1. Z kalafiora usuwam liście i dzielę go na mniejsze różyczki.

2. Kalafior przekładam na patelnię, polewam oliwą z oliwek. Dodaję słodką paprykę, sól oraz pieprz.

Makaron z czerwonym pesto i kalafiorem- Pyszności
Makaron z czerwonym pesto i kalafiorem- Pyszności

3. Patelnię z kalafiorem wkładam do piekarnika i odpinam rączkę. Piekę przez 20 minut w 200 st. Celsjusza.

4. Po tym czasie do kalafiora dodaję starty czosnek oraz skórkę i sok z cytryny. Dokładnie mieszam i piekę jeszcze przez 10 minut.

Makaron z czerwonym pesto i kalafiorem- Pyszności
Makaron z czerwonym pesto i kalafiorem- Pyszności

5. Makaron tagliatelle gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

6. Ugotowany makaron łączę z czerwonym pesto, dokładnie mieszając składniki w garnku.

Makaron z czerwonym pesto i kalafiorem- Pyszności
Makaron z czerwonym pesto i kalafiorem- Pyszności

7. Makaron z pesto mieszam z upieczonym kalafiorem. Dekoruję posiekaną natką pietruszki i podaję na ciepło. Opcjonalnie możesz całość oprószyć również startym parmezanem. Smacznego!

Makaron z czerwonym pesto i kalafiorem- Pyszności
Makaron z czerwonym pesto i kalafiorem- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także