NewsyMakaron z zupek chińskich jest gorszy niż myśleliśmy. Trudno uwierzyć, co może spowodować w organizmie

Makaron z zupek chińskich jest gorszy niż myśleliśmy. Trudno uwierzyć, co może spowodować w organizmie

Makaron z zupek chińskich - Pyszności; foto: Canva
Makaron z zupek chińskich - Pyszności; foto: Canva
29.05.2023 19:10, aktualizacja: 19.03.2024 10:29

Choroby serca, udary mózgu, cukrzyca. Ile jeszcze więcej tragicznych w skutkach następstw niesie ze sobą jedzenie makaronu z zupek chińskich? Badanie przeprowadzone na potężnej grupie ludzi nie pozostawia żadnych wątpliwości. Aż ciężko uwierzyć, że tym "przysmakiem" zajadają się też dzieci. 

Przeglądając wyniki badań opublikowanych w czasopiśmie "Journal of Nutririon" można śmiało stwierdzić, że makaron z zupek chińskich powinien nosić miano substancji wyjątkowo toksycznej. Wnioski naukowców są przerażające, a obecność tych produktów w niemal każdym sklepie, podchodzi pod definicję skandalu. Co dokładnie odkryli specjaliści z Harvarda, którzy są autorami badania?

Co może powodować makaron z zupek chińskich? - Pyszności; foto: Canva
Co może powodować makaron z zupek chińskich? - Pyszności; foto: Canva

Makaron z zupek chińskich pod lupą naukowców

Specjaliści z Uniwersytetu Harvarda i Uniwersytetu Baylora przeprowadzili badanie na ogromną skalę, biorąc pod lupę mieszkańców Korei Południowej, czyli kraju, w którym spożywa się bardzo duże ilości makaronów błyskawicznych. Cytowany przez portal medonet.pl autor eksperymentu dr Hyun Joon Shin, postanowił połączyć dwa nieoczywiste fakty:

Chociaż od jakiegoś czasu obserwujemy silny wzrost liczby przypadków zespołu metabolicznego w populacji azjatyckiej, która — jak wiadomo — spożywa najwięcej na świecie makaronów błyskawicznych, nikt dotąd nie sprawdził, czy istnieje związek między tymi faktami. Postanowiłem więc sam się tym zająć

Według wspomnianego portalu wnioski wysnuto po przeanalizowaniu 63-punktowego kwestionariusza wypełnionego przez ponad 10 tysięcy Koreańczyków w ramach południowokoreańskiego badania przekrojowego prowadzonego w latach 2007 - 2009. Naukowcy z amerykańskich uniwersytetów postawili jasne, przerażające tezy.

Co powoduje makaron z zupek chińskich?

Specjaliści z Harvarda i Baylora odnaleźli w analizowanych kwestionariuszach potwierdzenie dla swoich podejrzeń. Wnioski stały się nagle oczywiste. Jedzenie makaronu błyskawicznego np. z zupek chińskich przynajmniej dwa razy tygodniowo wiąże się bezpośrednio z ryzykiem wystąpienia zespołu kardiometabolicznego.

Makaron z zupek chińskich jest nagminnie spożywany w Korei Południowej - Pyszności; foto: Canva
Makaron z zupek chińskich jest nagminnie spożywany w Korei Południowej - Pyszności; foto: Canva

Chociaż, jak czytamy na portalu termedia.pl, definicja tego zespołu była wielokrotnie modyfikowana w ciągu ostatnich lat, to niezmiennie przypisuje się jej takie następstwa jak choroby serca, zaburzenia lipidowe, miażdżyca, cukrzyca i udary mózgu. Te konsekwencje potwierdza badanie z Korei Południowej. Cytowany przez medonet.pl dr. Shin przyznał, że ma wielką nadzieję, że ich odkrycie spowoduje nie tylko serię kolejnych badań, ale również rozpowszechnienie wiedzy na temat tego, jak groźny dla zdrowia może być makaron z zupek chińskich. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także