Makaronowe szaszłyki z sosem pomidorowym i serem

Przepis na makaronowe szaszłyki z sosem pomidorowym. To pomysł na prosty makaron w niecodziennej formie. Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłeś! Dzięki nietypowym podaniu świetnie sprawdzą się jako obiad lub przekąska podczas spotkań z bliskimi.

Makaronowe szaszłyki z sosem pomidorowym. Przepis

Chociaż szaszłyki kojarzą się nam głównie z grillowym połączeniem mięsa i warzyw, to opcji jest naprawdę sporo. Podanie przekąski na długim patyku robi wrażenie, a przepis jest naprawdę banalnie prosty.

Jeśli jesteś fanem makaronu, ale znudziło Cię już nieco jego tradycyjne wydanie- koniecznie wypróbuj makaronowych szaszłyków, zapiekanych z serem i sosem pomidorowym. Świetnie sprawdzi się jako danie dla wegetarian, ale nie pogardzą nim również mięsożercy. To również dobry patent na wykorzystanie makaronu z obiadu z poprzedniego dnia. Nic się nie zmarnuje, a jednocześnie podasz coś całkiem nowego.

Makaron do szaszłyków

W naszym przepisie wybraliśmy duże rurki. Świetnie sprawdzi się tutaj rigatoni. Możesz postawić też na klasyczne penne, jednak przy mniejszych rurkach będziesz mieć trochę więcej pracy.

Składniki na makaronowe szaszłyki

  • 200 gram ugotowanego makaronu
  • 200 gram passaty pomidorowej
  • 60 gram startego parmezanu
  • 6- gram sera żółtego
  • zioła prowansalskie

Przepis na szaszłyki z makaronu

Przygotowanie takich nietypowych szaszłyków jest bardzo proste i, co najważniejsze, nie zajmie zbyt dużo czasu. Ugotowany makaron nadziej na patyki do szaszłyków. Jeśli gotujesz makaron do tego przepisu, to koniecznie ugotuj go al dente. To najlepsza forma serwowania makaronu- Włosi uznają nawet, że jedyna słuszna. Przygotowane w ten sposób szaszłyki makaronowe ułóż w naczyniu żaroodpornym. Żeby nie przywarły- posmaruj dno naczynia odrobiną oleju. Pomocny będzie z pewnością silikonowy pędzelek.

Na tak przygotowane makaronowe szaszłyki wyłóż passatę pomidorową. Posyp rurki startym parmezanem i wyłóż pokrojone w paski plasterki sera żółtego. Świetnie sprawdzi się tutaj ser typu gouda, morski, edamski czy cheddar.

Zapiekane szaszłyki makaronowe

Na kawałki żółtego sera wyłóż dodatkowo passatę, dodaj wiórki sera i posyp całość ziołami prowansalskimi. Piecz w piekarniku.

Podawaj je na ciepło, udekorowane świeżą bazylią. Takie szaszłyki-zapiekanki to prawdziwy hit!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×