PrzepisRewolucyjny makowiec bez pieczenia i zawijania. Miliony Polaków będą zachwycone tą recepturą

Rewolucyjny makowiec bez pieczenia i zawijania. Miliony Polaków będą zachwycone tą recepturą

Rewolucyjny makowiec bez pieczenia i zawijania. Miliony Polaków będą zachwycone tą recepturą
Paulina
18.09.2022 07:46

Makowiec bez pieczenia, czy jest to w ogóle możliwe? Jak się okazuje, tak! Jego przygotowanie to naprawdę nic trudnego, a lista składników na pewno nas nie zaskoczy. Wiec, jeśli obawialiście się kiedyś upieczenia makowca, to koniecznie musicie zacząć od tego przepisu. Jest naprawdę banalny, a zarazem bardzo smaczny! Zaczynajmy!

Makowiec bez pieczenia-przepis

Makowiec - Pyszności; Foto Canva.com
Makowiec - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki: 

  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 200 g maku mielonego
  • 1,5 szklanki bakalii
  • 400 ml mleka
  • 1 śmietankowy budyń bez cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki amaretto
  • miód do smaku

Polewa składniki:

  • 50 g czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Przygotuj formę 20 x 20 cm na makowiec. Wyłóż ją folią spożywczą i na dnie ułóż biszkopty. Następnie bakalie przelej wrzątkiem i poczekaj, aż obciekną. Dodaj do nich amaretto i jeśli lubicie, to sprawdzi się też kilka kropel olejku migdałowego.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy. Do garnka wlej mleko, pamiętając, aby trochę zostawić do rozrobienia budyniu. Wsyp mak i dodaj masło. Wszystko bardzo wolno podgrzewamy i pilnujemy, by masa się nie przypaliła. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodajemy bakalie i całość słodzimy do smaku. Obserwujemy masę, jeśli zacznie bulgotać, możemy dodać mleko wraz z budyniem. Wszystko energicznie mieszamy.

Po przygotowaniu masy wlewamy ją na biszkopty. Masa powinna być gorąca, nie studzimy jej. Następnie na masę wykładamy biszkopty. Ich płaska część powinna znajdować się na górze. Pozostawiamy makowiec do wystygnięcia i w tym samym czasie zabieramy się za robienia polewy.

Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą dekorujemy makowiec. Wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi. Jeśli nie lubimy wiórek, można zastąpić je płatkami migdałów.

Makowiec - Pyszności; Foto Canva.com
Makowiec - Pyszności; Foto Canva.com

Wskazówki do ciasta

Jeśli masz pod ręką gotową masę makową w puszce, również możesz ją wykorzystać. W takim wypadku wszystkie kroki podczas gotowania wyglądają identycznie, tak jak w powyższej recepturze.

Ciasto góra lodowa to jeden z kultowych przepisów. Krok po kroku znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także