PrzepisMakowiec siostry Anastazji z cytrynową nutą. Idealne wilgotne ciasto na Święta

Makowiec siostry Anastazji z cytrynową nutą. Idealne wilgotne ciasto na Święta

Makowiec siostry Anastazji- Pyszności
Makowiec siostry Anastazji- Pyszności
Ewa
15.12.2022 13:45, aktualizacja: 19.12.2022 15:30

Zachwycający makowiec z przepisu siostry Anastazji. Prosty przepis wzbogacony delikatną, cytrynową nutą, idealny na świąteczny stół.

Świąteczny makowiec

Według tradycji na świąteczny stole powinna pojawić się przynajmniej jedna potrawa, która w swoim składzie zawiera mak. Te drobne ziarenka mają zapewnić pomyślność i dostatek w następnym roku. Chociaż to tylko przesądy, to mak zdecydowanie powinien gościć na naszym stole. Mak zaspokaja w pełni dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Jest źródłem magnezu, cynku, miedzi, potasu, żelaza. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę A, D i E oraz błonnik pokarmowy, który reguluje nasze procesy trawienne.

Dziś mamy dla Ciebie przepis na świąteczny makowiec z lekko cytrusową nutą, inspirowany przepisem uwielbianej przez Polaków siostry Anastazji.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Makowiec siostry Anastazji

Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 cytryna - sok

Masa makowa

  • 300 g mielonego maku
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 10 g cukru waniliowego
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania masy makowej. Mielony mak zalej wrzątkiem w proporcji 1:1 i odstaw do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier i cukier wanilinowy. Rozetrzyj przy pomocy miksera razem z miodem na jasną, puszystą masę.  Przelej mieszankę do maku i wymieszaj.

Makowiec siostry Anastazji- Pyszności
Makowiec siostry Anastazji- Pyszności

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy makowej. Delikatnie wymieszaj całość przy pomocy szpatułki. Przejdź do przygotowania biszkoptu. Miękkie masło rozetrzyj razem z cukrem, stopniowo dodając żółtka, sok z cytryny, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do powstałej masy dodaj ubite na sztywno białka i wymieszaj.

Makowiec siostry Anastazji- Pyszności
Makowiec siostry Anastazji- Pyszności

Prostokątną formę wysmaruj masłem lub margaryną i wylej masę biszkoptową. Rozprowadź ją równomiernie po powierzchni foremki i wylej masę makową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50-60 minut.

Makowiec siostry Anastazji- Pyszności
Makowiec siostry Anastazji- Pyszności

Wystudzony makowiec udekoruj cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Świetnie będzie się prezentował na świątecznym stole.

Smacznego!

Makowiec siostry Anastazji- Pyszności
Makowiec siostry Anastazji- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także