PrzepisMałgorzata Rozenek pokazała jak gotuje rosół. Jeden składnik budzi kontrowersje

Małgorzata Rozenek pokazała jak gotuje rosół. Jeden składnik budzi kontrowersje

Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Fot. Pixabay. Instagram/Małgorzata Rozenek
Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Fot. Pixabay. Instagram/Małgorzata Rozenek

Rosół to zupa, którą kochają niemal wszyscy Polacy. W wielu domach pojawia się przede wszystkim w niedzielę i zajada się nim ze smakiem cała rodzina. W poniedziałek dostaje nowe życie i staje się pomidorową. Rosół w każdym domu smakuje inaczej. Małgorzata Rozenek podzieliła się swoim przepisem. Jeden ze składników budzi kontrowersje wśród internautów.

Rosół to tradycyjna polska zupa. Jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa i wielu warzyw, będzie smakować wybornie. Małgorzata Rozenek ma sposób na to, by jej rosół był zawsze pyszny i klarowny. Jak to robi? Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest obecność jednego składnika. Wielu z nas nie wpadłoby na pomysł, by dodać go do garnka.

Małgorzata Rozenek podzieliła się przepisem na rosół. Ten składnik jest dość nietypowy

Małgorzata Rozenek podzieliła się z internautami przepisem na rosół. Jej sekretnym składnikiem jest kapusta włoska. Taki dodatek nie tylko pozytywnie wpłynie na smak, ale zadziała również odżywczo. Zawiera ogrom witamin i minerałów.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 3 marchewki,
  • cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek korzenia selera,
  • kawałek pora,
  • ćwiartka kapusty włoskiej,
  • natka pietruszki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 suszone grzybki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka ziaren pieprzu,
  • łyżka soli.
Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Fot. Pixabay.
Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Fot. Pixabay.

Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Pora kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w łupinach opalamy nad ogniem.
  2. Przygotowujemy duży garnek, wkładamy do niego warzywa, a następnie zalewamy je dwoma litrami wody. Następnie dodajemy do nich minimum ćwiartkę włoskiej kapusty, suszone grzyby, czosnek oraz pozostałe przyprawy. Bulion zagotowujemy.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około dwie godziny. Po upływie tego czasu dosmaczamy rosół ulubionymi przyprawami, jeśli tego wymaga. Wywar z warzyw podajemy z makaronem udekorowany natką pietruszki i ugotowaną w rosole marchewką.
Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Fot. Pixabay.
Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Fot. Pixabay.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także