Banalnie prosty przepis na rozkoszne maliny w słoikach na całą zimę. Wystarczą tylko 2 składniki

Sierpień to czas, kiedy zabieramy się za robienie przetworów na zimę. Nie ma się co dziwić, bo każdy z nas chce zamknąć choć trochę lata w słoiki. Dziś więc przychodzimy z przepisem na maliny w słoikach. To zaskakująco prosty przepis, który wymaga tylko 2 składników.

Tak zawekowane owoce mogą urozmaicić nasze danie latem, kiedy dostępność świeżych warzyw i owoców nie jest zbyt duża. Malinowe przetwory możemy użyć do słodkiego śniadania czy deseru. Szarlotka z lodami i gorącymi malinami brzmi rewelacyjnie. Na samą myśl aż ślinka cieknie. Oto nasz sprawdzony przepis na maliny na zimę.

Maliny w słoikach na zimę 

Maliny w słoikach - Pyszności; Foto: Canva

Maliny w słoikach – Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

  • 1 kilogram malin
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania przetworów:

Maliny dokładnie oczyszczamy i zasypujemy cukrem na noc. Następnego dnia, maliny powinny puścić sok. Całość umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Dzień wcześniej warto przygotować słoiki do wekowania. Na początek trzeba je wyparzyć gorącą wodą i dokładnie wysuszyć.

Następnie zagotowane maliny, przekładamy do przygotowanych słoików i zakręcamy. Przechodzimy do pasteryzacji przez około 15 minut. Tak przygotowane maliny w słoikach układamy do góry dnem i czekamy, aż słoiki ostygną. Zimą otwierając ten słoik, na pewno poczujemy, choć trochę lata.

Maliny w słoikach - Pyszności; Foto: Canva

Maliny-Pyszności; Foto: pixabay.com

Maliny z sokiem z cytryny

Składniki:

  • 2 kilogramy malin
  • 120 gramów cukru
  • 3,5 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Zacznij od wyparzenia słoików. Najlepiej wstaw je do nagrzanego piekarnika na 15 minut w 125 stopniach. Następnie do tak wyparzonych słoików włóż maliny, zasyp je cukrem i dodaj sok z cytryny. Dodatek soku sprawi, że maliny będą mieć dłuższą datę przydatności. Zalej 1/2 słoika lub butelki, w której mamy maliny zimną wodą.

Ustawiamy butelki lub słoiki w garnku i gotujemy przez 15 minut. Tak przygotowane i gorące maliny wyciągamy z garnka, ustawiamy na blacie kuchennym. Przykrywamy je ścierką i czekamy, aż wystygną. Maliny powinny się skurczyć i puścić sok. Tak przygotowane przetwory będą idealnym urozmaiceniem i dobrze sprawdzą się jako dodatek do zimowej herbaty.

Jeśli masz ochotę na pyszny deser, przedstawiamy nasz przepis na lekki tofurnik:

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×